Hlavní obsah

Protidrogová agenda se na ministerstvo zdravotnictví nepřesune

Protidrogová agenda se nebude přesouvat z Úřadu vlády na ministerstvo zdravotnictví. Dohodli se na tom ve středu premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Možný přesun protidrogové politiky kritizovaly v posledních dnech opoziční strany, podle kterých by to mohlo boj proti drogám oslabit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil

Článek

"Shodli jsme se, že ponechání sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky v čele s národním protidrogovým koordinátorem pod Úřadem vlády, má svůj význam," oznámil po středeční schůzce s Babišem Vobořil. Premiér potvrdil, že přesun pod ministerstvo zdravotnictví už zavrhl. "Nechám si tu agendu na Úřadu vlády a budu se jí osobně věnovat a podporovat ji," napsal v SMS zprávě.

"Jsem rád, že se tímto krokem zachová meziresortní spolupráce a vyvážený přístup v protidrogové politice," doplnil protidrogový koordinátor. S premiérem jednal také o prioritách protidrogové politiky. "Prosazujeme odborný a vyvážený přístup, který zahrnuje represi, prevenci a léčbu," uvedl.

V EU většinou pod zdravotnictvím

Informace o zvažovaném přesunu odboru protidrogového koordinátora zveřejnil zhruba před dvěma týdny deník Mladá fronta Dnes (MfD). Mluvčí Úřadu vlády Barbora Peterová tehdy deníku řekla, že premiér na začátku svého působení deklaroval, že chce zefektivnit fungování státních institucí a přesunout odbornou agendu na příslušná ministerstva. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová k tomu MfD řekla, že zařazení protidrogové politiky pod ministerstvo by bylo logické.

Představitelé opozičních stran ve Sněmovně ale poté úvahy o přesunu kritizovali. Česko by to podle nich v drogové prevenci a léčbě závislostí mohlo poškodit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v reakci na kritiku řekl, že jeho úřad už nyní agendu některých závislostí vede a většina států Evropské unie má protidrogovou politiku pod zdravotnictvím, a ne pod premiérem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám