Hlavní obsah

Proti radikálům se na severu Čech postaví duchovní

Právo, Aleš Pelikán

Nově vzniklá iniciativa Nenávist není řešení hodlá v sobotu uspořádat demonstrace v Novém Boru a Rumburku, tedy ve dvou z měst, kterými hodlají ve stejný den projít příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Iniciativu by mělo podpořit i několik duchovních. Hlavní snahou je veřejně ukázat nesouhlas s rasismem a aktivitami DSSS. Ta chce v sobotu projít krom dvou zmíněných měst i Varnsdorfem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jedna z předchozích demonstrací v Rumburku

Článek

„Nemáme v úmyslu je v pochodu zastavit, chceme ukázat solidaritu s oběťmi současné nenávisti,“ řekl Právu mluvčí iniciativy Miroslav Brož. Příznivci iniciativy se chtějí sejít ve 12 hodin v Novém Boru v Severní ulici a následně pak v 17:30 v Rumburku v ulici SNP. „Budeme klidně stát tam, kde bydlí ti nejchudší,“ dodal Brož s tím, že chtějí situaci vést k uklidnění.

Duchovní z různých církví se účastnili například už letos v dubnu pokojné bohoslužby na ulici v Krupce, kdy chtěli zabránit pochodu příznivců Dělnické strany na sídliště. Nakonec účastníky bohoslužby vytlačila policie. Podle Brože ale cestu nyní pochodujícím v žádném případě přehrazovat nechtějí.

Už na pátek znovu svolal protestní mítink na varnsdorfské náměstí místní aktivista Lukáš Kohout. Opět se má pochodovat k problémové ubytovně Sport.

Série tří ohlášených akcí Dělnické strany sociální spravedlnosti začne v sobotu pochodem, který je stranou avizován jako protest „proti černému rasismu, narůstající kriminalitě, korupci a potlačování svobody slova“. Vyjít má ve 13 hodin od vlakového nádraží v Novém Boru. Následovat budou mítinky v 17 hodin ve Varnsdorfu a o hodinu a půl později v Rumburku.

Policie se obává možných střetů

Informace o chystaných akcích průběžně vyhodnocuje policie, která do akce hlavně v sobotu plánuje nasadit stovky policistů, přijet mají i posily z jiných krajů. „Určité obavy panují z řádně oznámeného shromáždění a pochodu členů a příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti. Tohoto shromáždění se zřejmě zúčastní i radikální příznivci strany, proto nejsou vyloučeny střety s policií. K této domněnce nás vedou předchozí zkušenosti z podobných akcí v Ústeckém kraji v Janově, Litvínově i Krupce,“ uvedla krajská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté v pohotovosti v Rumburku

Kromě pořádkových jednotek jsou do připravovaných opatření zapojeni i kriminalisté, dopravní policisté, antikonfliktní tým, policisté z obvodních policejních oddělení, cizinecká policie, psovodi a nad městy bude létat i policejní vrtulník. Na příjezdových komunikacích do měst budou opět zesílené policejní kontroly, posílí i saská policie. „Už během čtvrtka vyjeli policisté z antikonfliktního týmu do Šluknovského výběžku a informují tam místní etnické Romy o chystaných opatřeních,“ uvedla Hrubešová.

Podle policistů může reálně docházet k narušení veřejného pořádku a k páchání trestných činů zejména s rasovým podtextem. „Dojde-li k těmto situacím, jsme připraveni opět proti pachatelům nekompromisně zakročit. Žádáme místní občany, kteří se chtějí shromáždění DSSS zúčastnit, aby účast na něm pečlivě zvážili a nevystavovali se zbytečnému riziku, že mohou být během policejních zákroků proti pravicovým extremistům zraněni,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související články

Z Kohouta se stal varnsdorfský šéf

Aktivista Lukáš Kohout, který se svého času vydával za asistenta ministra Kavana a na náklady Sněmovny cestoval po světě, se stal šéfem varnsdorfské majority....

Výběr článků

Načítám