Hlavní obsah

Proti postupu správy šumavského parku se postavily stovky vědců

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stanovisko České společnosti pro ekologii (ČSPE), upozorňující na ohrožení Národního parku Šumava (NPŠ) postupem nového vedení v čele s Janem Stráským, podpořily stovky vědců nejen z ČR, ale i ze zahraničí. Právo o tom ve čtvrtek informovala předsedkyně ČSPE Hana Šantrůčková.

Foto: Jiří Falout, Právo

Šumava

Článek

Vědcům vadí postup Jana Stráského v boji s kůrovcem i omezení vlivu vědců v radě šumavské národního parku. Z někdejších šestnácti jich zbylo jen osm.

Dopis ČSPE představitelům vlády a parlamentních stran na podporu ochrany přírody v šumavském národním parku z 21. března varoval před plánovanými kroky nového vedení parku.

„Realizace veřejně deklarovaných plánů ředitele Stráského by dle stovek předních odborníků a vědců znamenala vážné ohrožení přírody v národním parku, avšak potřebné řešení problémů s kůrovcem by nepřinesla,“ uvedla Šantrůčková.

Dopis ČSPE vyjadřuje nesouhlas především s prolomením hranice bezzásahovosti, těžbou dřeva v nejcennějších částech NPŠ a s vyhlášením kalamitního stavu, o který Stráský žádal ministerstvo životního prostředí.

Stráský nasadil biocidy

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) však záměr kůrovcové těžby omezil a nařídil správě parku důsledně se držet stávajících zákonů. „Jan Stráský však již krátce poté zákon porušil, a to rozmístěním trojnožek napuštěných biocidy v I. zóně Národního parku bez patřičného povolení,“ dodala Šantrůčková. [celá zpráva]

Názor ČSPE už podle ní podpořilo osm vědeckých institucí českých, tři zahraniční instituce zabývající se ochranou přírody a osm vědeckých společnosti včetně Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR.

„Dopis představitelům státu dosud podpořilo 2826 jednotlivců, z toho 457 českých a zahraničních vědců.  Ze zahraničí náš postoj podpořilo 152 vědců z Německa, 33 ze Slovenska, 28 z USA, 24 ze Švýcarska, 21 z Rakouska, 14 z Francie a po 5 až 6 vědcích z Holandska, Itálie a Španělska,“ doplnila Šantrůčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám