Hlavní obsah

Protest proti Babišovi a komunistům narušili zastánci Putina. Ruský s**ně! skandoval dav

Praha
Aktualizováno

V centru Prahy se ve středu v podvečer sešli odpůrci premiéra v demisi Andreje Babiše a podílu extremistů a komunistů na vládě. Závěr jejich protestu narušili zastánci Ruska, kteří těsně před zahájením plánovaného pochodu Prahou přijeli v několika autech s ruskými nápisy a vlajkami ruského prezidenta či Ukrajiny. Situaci musela krotit policie.

Kolona několika vozů s ruskými nápisy a vlajkami dorazila na Václavské náměstíVideo: ČTK

 
Článek

Kolona několika vozů s ruskými nápisy a vlajkami dorazila na Václavské náměstí v okamžiku, kdy se dav demonstrantů vydával na plánovaný pochod centrem Prahy. Okamžitě to vyvolalo rozruch a policie musela řešit několik potyček. Vzduchem létaly verbální urážky a dav jednotně skandoval „Ruský s**ně!” či „Česko není Rusko!”.

Organizátoři se snažili situaci spolu s několika desítkami policistů krotit. „Je to provokace, děláte přesně to, co chtějí! Ignorujte je,” apelovali na demonstrující. Někteří účastníci toho však nedbali a osazenstvo automobilů počastovali řadou vulgarit či gest, k vidění bylo i bouchání či kopání do dotčených automobilů.

Foto: Novinky

Kolona několika aut s ruskými nápisy a vlajkami dorazila na Václavské náměstí.

Po několika desítkách minut se situaci podařilo uklidnit, policisté museli automobilům uvolnit z davu cestu ven. Lidé se poté vydali na plánovaný průvod kolem Střeleckého ostrova do ulice Politických vězňů před sídlo KSČM, kde umístili bílé protestní lístky se vzkazy pro komunisty a několik bílých protestních květin. Akci ukončili zpěvem české hymny krátce po 21. hodině.

Foto: David Ryneš, Novinky

Po úvodu na Václavském náměstí se od 19 hodin vydají účastníci na pochod kolem Střeleckého ostrova do ulice Politických vězňů, kde sídlí KSČM.

Projevy i hudba

Potyčce předcházel víc než hodinový program, při němž si desítky až stovky lidí s transparenty namířenými proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi a jeho vládě vyslechli projevy a hudební vystoupení pozvaných hostů. K vidění byly transparenty jako „Estébácká vládo, nejsme tupé stádo” či „Babiše do koše”.

Foto: ČTK

Demonstrace aktivistické skupiny AUVA nazvaná Babiši odstupte! Obětí totality už bylo dost, nepřipusťme další! v Praze

Na průvod centrem Prahy se dav vydal i kvůli výše zmíněné potyčce až kolem půl osmé večer namísto plánované 19. hodině, kdy šňůru projevů zakončila česká státní hymna. K sídlu komunistů dorazili první protestující kolem 20:45.

Organizátoři akce, jimiž jsou zástupci aktivistické skupiny AUVA (Andrejovy účtenky vrátíme Andrejovi) a dobrovolnického spolku Pulse of Europe, před sídlo KSČM zamířili proto, že nesouhlasí s účastí komunistů na vládě. KSČM by sice do vlády přímo vstoupit neměla, měla by ale podporovat menšinový kabinet ANO a ČSSD.

Samozřejmě že se komunisté zase chtějí tvářit jako demokraté a jako rozumná strana, jak jinak by získali preference, ale z minulosti víme, že umí jen lhát, manipulovat, zakazovat, přikazovat a ničit životy
organizátoři akce

Návrat komunistů k moci podle organizátorů umožnil právě Babiš, který čelí obvinění v kauze kolem padesátimilionové dotace EU na stavbu farmy Čapí hnízdo. „Je jasné že papalášským komunistům tohle nevadí, problémy vlivných lidí se za jejich režimu neřešily, respektive si mohli dělat, co chtěli,” uvedli svolavatelé.

Záznam: Demonstrace na Václavském náměstíVideo: Novinky.cz, ČTK, .

„Samozřejmě že se komunisté zase chtějí tvářit jako demokraté a jako rozumná strana, jak jinak by získali preference, ale z minulosti víme, že umí jen lhát, manipulovat, zakazovat, přikazovat a ničit životy,” dodali také.

Babiš brání vzniku vlády

Jako hlavní cíl si organizátoři vytyčili požadavek, aby Babiš opustil funkci premiéra. „Žádáme obviněného premiéra v demisi Babiše, aby přiznal, že neumí složit demokratickou vládu, která nebude zatížena jeho problémy, a požádal prezidenta, aby pověřil složením vlády někoho jiného,” vyzvali na Facebooku.

Foto: Novinky

Kolona několika s ruskými nápisy a vlajkami dorazila na Václavské náměstí.

„Jen jeho osoba tomu brání,” doplnila pro Novinky v průběhu akce její spoluorganizátorka Pavla Carbolová. „Vadí nám, že se (Babiš) udržuje ve vládě místo toho, aby odstoupil a umožnil vznik demokratické vlády,” přiblížila důvody pro svolání demonstrace.

Proti Babišovi i jeho vládě se v minulých dnech protestovalo nejen v Praze už několikrát. Carbolová uvedla, že organizátoři jednotlivých akcí se spolu snaží spolupracovat tak, aby se jejich záměry příliš nedrolily. V protestech proti šéfovi hnutí ANO hodlají pokračovat bez ohledu na zrod menšinové vlády ČSSD a ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám