Hlavní obsah

Prostějovští vojáci do Iráku nepojedou

– PROSTĚJOV
Novinky, ČTK, Jiří Růžička

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík řekl, že nemocnici nebude chránit speciální jednotka. Armáda původně uvažovala o tom, že na ochranu lazaretu vyšle do Iráku prostějovské speciální komando. Místo specialistů poveze nemocnice do Iráku 30 čistíren vody.

Foto: Aleš Plevka

Jako první dorazily do Habartova motocykly

Článek

Senát schválil vyslání lékařů naprostou většinou hlasů, a to 65 ze 70 už odpoledne. Nikdo nebyl proti, zdrželo se pět zákonodárců: tři komunisté, Jiří Skalický (KOD) a Josef Novotný z klubu Nezávislí. Sněmovna odhlasovala totožný návrh až v osm hodin večer. Ze 177 poslanců pro bylo 133, proti hlasovalo všech 41 komunistů a jeden lidovec Ludvík Hovorka. Dva z KDU-ČSL Jan Kasal a Vilém Holáň se zdrželi stejně jako Hynek Fajmon z ODS.

"Situace na jihu Iráku je komplikovaná a nebezpečná a do té míry blízká válečnému stavu, že není žádná jiná organizace než polní nemocnice, která by mohla efektivně vykonávat humanitární poslání," uvedl naléhavě před poslanci premiér Vladimír Špidla.

Zdůraznil, že se Česko zapojením lékařů nestává součástí koalice, která vedla válku. "Vyslání nemocnice není součástí operace Trvalá svoboda, není součástí operace Svoboda pro Irák. Je to samostatná akce ČR pod národním vedením, za účelem poskytnutí humanitární podpory," prohlásil Špidla.

Skalický: nebezpečný precedens

Tvrdík informoval členy branného výboru, že hned ve středu odjede na jih Iráku k Basře několik chemiků z Kuvajtu k obhlídce terénu. Samotný přesun nemocnice nezačne podle ministra dříve než v pátek večer. Přepravu zajišťují USA, které nasmlouvaly ukrajinské letouny Ruslan.

Skutečnost, že Senát doplnil žádost vlády o vyslání lékařů o chemiky, se z procedurálního hlediska nelíbila senátoru Skalickému. "Je to fatální prolomení dělby moci mezi exekutivou a legislativou, což se může někdy v budoucnosti v krizových situacích vymstít," řekl na dotaz Práva. Podle něj by se mohlo stát, že by si Parlament mohl formulovat sám, co chce, aby armáda dělala či nedělala. "Parlament podle ústavy nemá vůbec právo v této záležitosti vystupovat kreativně a to se tady rozeběhlo jako praxe," prohlásil Skalický.

Vojáci se neurazili

"Říkám to naprosto upřímně. Byli jsme připraveni doprovázet polní nemocnici do Kuvajtu či Iráku, stejně jako jsme byli již předtím připraveni splnit úkoly v jiné misi. Okolnost, že naši chlapi nepojedou, nebere nikdo v tom smyslu, že bychom se cítili uraženi nebo zhrzeni. My jsme vojáci a plníme rozkazy. Výcvik probíhá dál podle podmínek, které máme vytyčeny.

Jakmile bude zapotřebí, a jakmile nám dá někdo pokyn, půjdeme tam, kam nás pošlou," řekl v úterý Novinkám velitel 6. skupiny speciálních sil Armády ČR v Prostějově Ondrej Páleník v reakci na rozhodnutí vlády neposlat do irácké Basry s vojenskou nemocnicí na ochranu také vojáky ze speciální jednotky v Prostějově.

Intenzívní přípravy na vyslání do blíže nespecifikovaného teritoria probíhaly u prostějovských specialistů, cvičených na nejnebezpečnější operace, již v lednu.

Reklama

Související články

Česká nemocnice do Iráku jen s mandátem OSN

Prezident Václav Klaus se v pátek shodl s předsedou Valného shromáždění OSN Janem Kavanem, že čeští vojáci a česká polní nemocnice by v Iráku pomáhat měli,...

Vláda schválila vyslání nemocnice do Kuvajtu

Vláda předloží parlamentu návrh na vyslání české 7. polní nemocnice do Iráku. Novinářům to po dnešním mimořádném jednání kabinetu řekl premiér Vladimír Špidla.

Výběr článků

Načítám