Hlavní obsah

Propad v rozpočtu zmaří církevní restituce, tvrdí Peake

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Osud církevních restitucí, o kterých by měli poslanci rozhodovat na schůzi, která začne příští týden, může záviset na tom, zda se koalici podaří dojednat změny vládního konsolidačního balíčku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

Článek

Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake ve středu řekla Právu, že jestliže se do balíčku udělají změny, které přinesou zásadní finanční propad, pak nebude možné církevní zákon schválit a bude ho třeba předložit znovu.

„Protože jde o zákon vrácený Senátem, není už možné v něm dělat změny, tak bychom museli církevní restituce poslat opět do celého legislativního procesu, tedy ho předložit úplně znovu. Považuji to za naprosto krajní řešení, a byla bych nerada, kdybychom k tomu museli sáhnout,“ uvedla.

Vládní strany mají jen stovku poslanců a k přehlasování senátního veta jich potřebují nejméně sto jedna, takže hrají o každý hlas. Výhrady k restitucím přitom tento týden vyslovil i jeden z rebelů ODS Marek Šnajdr, podle kterého „prosazovat zákony, na které nejsou peníze, jako například církevní restituce, by bylo nezodpovědné“.

Podle Peake musejí být veškeré změny v návrhu konsolidačního balíčku v koalici dojednány ještě před zahájením jeho projednávání ve Sněmovně ve druhém čtení, které by mělo začít také příští týden.

Musíme říci, kde vzít peníze

Jak Peake zdůraznila, poslanci LIDEM byli připraveni schválit původní balíček, protože pokud se z něj cokoli vytáhne, bude to znamenat dopad do rozpočtu.

„Ty peníze budou někde chybět. Ráda bych slyšela, na kterých ministerstvech ODS se budou tyto peníze pak hledat. Musíme se v koalici pobavit nejen o změnách balíčku, ale i o tom, jak dosáhnout potřebných úspor, tedy kde se ty peníze vezmou,“ tvrdí Peake. Připouští ale, že k nějakým změnám v balíčku s největší pravděpodobností dojde.

LIDEM je ochotna k jednání nad všemi možnými variantami. „Musíme se ale bavit o obou částech, tedy má dáti, dal. A musí být jasno ještě před načítáním pozměňovacích návrhů, abychom nebyli postaveni před: ber, nebo nech být,“ dodala.

Dobeš je stále v ohrožení

Peake s Nečasem mluvila i o možném odvolání ministra dopravy Pavla Dobeše z funkce.

„Jsem naštvaná, že ačkoli ministerstvo dopravy tvrdilo, že udělí firmě ATS Telcom miliónové pokuty za nefunkční registr vozidel, ukázalo se, že to není možné,“ potvrdila, že jako stranická šéfka není s působením Dobeše spokojena.

Jak Právo již informovalo, Peake by se ho ráda od léta zbavila, jenže se svou žádostí u premiéra nepochodila. [celá zpráva]

Přestože má Peake podporu svých spolustraníků, z nichž někteří mluví otevřeně o tom, že z dopravy se stal další resort ODS, neuspěla u premiéra zřejmě ani ve středu. „Ráda bych nechala tuto debatu jen mezi mnou a premiérem, bez komentáře,“ odpověděla Právu vyhýbavě.

Již minulý týden řekla, že zásadní budou výsledky auditu celé zakázky na registr, který by měl odhalit, kdo činil rozhodnutí, která vedla k tomu, že nelze firmu za chyby sankcionovat.

Ministr Dobeš ji předešel a oznámil, že kvůli problémům registru opustí do konce října jeho ministerstvo náměstek Ivo Toman a dva vedoucí odborů. Sám rezignovat nehodlá.

Reklama

Výběr článků

Načítám