Hlavní obsah

Projekt úprav Štvanice bude za dva roky

– Praha

Architektonickou soutěž na rozvoj ostrova Štvanice Praha uspořádala před sedmi lety. Nyní město nejlépe hodnocený projekt zvedlo a zadá ateliéru RKAW Radka Kolaříka úkoly. Na podrobných koncepčních studiích a projektu pro první etapu úprav mají architekti pracovat do roku 2022 za 35 milionů korun bez DPH.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pohled přes místo, kde stával zimní stadion, na vilu Štvanice (vlevo) a Fuchsovu kavárnu

Článek

Vedení města podle primátorova náměstka Petra Hlaváčka (Spojené síly, za TOP 09) zvažovalo vypsat soutěž novou. Rozhodlo se však respektovat původní výsledky soutěže, kterou exprimátor Tomáš Hudeček (nez.) uspořádal podle pravidel České komory architektů.

„Byla velmi kvalitně obsazena,“ poznamenal Hlaváček. Účastnilo se 80 návrhů, nejvyšším oceněním byla druhá cena. Ateliér RKAW v čele s Radkem Kolaříkem představil Štvanici zelenou, přičemž připustil různé možnosti vývoje prostorového uspořádání celého ostrova jako součásti města. Nyní zhotoví jak dokumentaci pro územní rozhodnutí, tak pro stavební povolení a zajistí autorský dozor.

Štvanice je významným rekreačním územím pro Prahu 7, ale i pro Prahu 1 a Prahu 8
náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly, za TOP 09)

Hudečkova soutěž se konala nedlouho potom, co byl za radní pro majetek Alexandry Udženije (ODS) přes protesty zbořen Zimní stadion Štvanice. Prostor, v němž provizorně vznikla dráha pro bikery, je podle Hlaváčka i jeho kolegy Petra Hlubučka (Spojené síly, STAN) neutěšený a zanedbaný.

„Štvanice je významným rekreačním územím pro Prahu 7, ale i pro Prahu 1 a Prahu 8,“ poznamenal Hlaváček. Architekti mají vzít v potaz také výsledky soutěže na lávku od holešovické tržnice do Karlína přes Štvanici. Umístěna by byla v nezastavěné části ostrova u jeho východní špičky, v místech, kde nyní staví přívoz HolKa. Stavba lávka na studii a úpravách celého ostrova nezávisí, připravuje se samostatně. Finišují opravy Negrelliho viaduktu, který rovněž vede přes Štvanici.

Demolici památkově chráněného dřevěného zimního stadionu přežila zděná funkcionalistická Fuchsova kavárna u Hlávkova mostu. Vznikl v ní loni alternativní hudební prostor Fuchs2, v němž zní hudba nejrůznějších žánrů.

Například čtvrtek 23. ledna bude patřit vážné hudbě. „Prostor Fuchs2 na pražské Štvanici se společně s Talichovým kvartetem připojí k oslavám 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena a přináší ojedinělý koncert klasické hudby v budově bývalé Fuchsovy kavárny,“ uvedli pořadatelé. Klub Fuchs2 spolupracuje s divadelními soubory, které účinkují ve vile Štvanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám