Hlavní obsah

Prohibice paradoxně likviduje bary s nabídkou kvalitních lihovin

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prohibice tvrdě dopadla na kluby a bary, zaměřující se na kvalitní lihoviny a koktejly. Některé z nich dnes nemají svým zákazníkům co nabídnout, a tak musely zavřít. Jiné změnily suroviny. I přesto jejich zisky klesly až o osmdesát procent. Pokud situace potrvá, majitelé se bojí bankrotů. Paradoxem podle nich je, že černému trhu nová opatření svědčí.

Některé bary donutila prohibice zavřít, nemají co prodávatVideo: Novinky

 
Článek

I přesto, že většina majitelů českých barů chápe závažnost současné situace a souhlasí s potřebou výjimečných opatření, plošnou prohibici odsuzují. „Podle mne to pro vládu bylo prostě to nejsnazší řešení, ale nic to nezmění. Až prohibice skončí, prodejci vytáhnou své zásoby a jedovaté lihoviny se budou prodávat dál,“ zlobí se majitel Zum Zum baru Milan Háva.

Stejně to vidí i majitel pražského koktejlového klubu La Casa de la Havana vieja Pavel Dvořák: „Podle mne je celé opatření zcela kontraproduktivní. Akorát napomáhá rozvoji černého trhu s lihovinami. Za selhání kontrolních mechanismů státu teď paradoxně platí poctiví podnikatelé, kteří odvádějí do státního rozpočtu nemalé prostředky na daních a zaměstnávají velké množství lidí.“

Přitom obava, že by se pančovaný alkohol objevil i ve specializovaných barech, je podle jejich majitelů nesmyslná. Majitelé těchto vyhlášených podniků nakupují pouze od renomovaných dodavatelů. Některé z lihovin, které nabízejí, jsou navíc téměř unikáty a o tom, že by si dovolili podat zákazníkovi něco nekvalitního, nechtějí ani slyšet.

„V tom, co my prodáváme, se metanol objevit nemůže. Když prodáváte kvalitu, nejste napojený na žádný mizerný kšefty. Bohužel, i přesto jsme to my, kdo na současné situaci prodělává nejvíc,“ pokračuje Háva.

Už za prvních pět dní plošné prohibice jdou zisky velkého množství podniků do mínusu. Jejich majitelé se se současnou situací snaží poprat každý po svém. Někteří pouze do vitrín namísto tvrdého alkoholu vyskládali svoji nabídku vína a likérů a zákazníkům čepují o to více piva. „Lidí chodí pořád stejně, jen si objednávají levnější alkohol, takže i přesto, že prodáváme, zisky šly dolů, a to dobře o třicet procent,“ popisuje situaci Marek Bádal, který pracuje v pražském baru Duende.

Máme až 80% ztráty

Luxusní koktejlové bary se ovšem ocitly v daleko složitější situaci. K nim na pivo nikdo nepřijde. Pavel Dvořák, majitel pražského kubánského baru, ovšem nehází flintu do žita.

„Pokoušíme se udělat z nouze ctnost. Společně s barmany jsme připravili nový nápojový lístek. U koktejlů jsme nahradili zakázané lihoviny jinými surovinami, především likéry. Nebude to taková sláva, jako obvykle, ale snažíme se, aby naši zákazníci pocítili změny minimálně.“

Nicméně ani toto řešení nevyrovná ztráty, které jsou způsobeny nižšími tržbami a úbytkem zákazníků. „Budeme používat méně kvalitní zboží, takže i ceny koktejlů budou nižší. Zákazníků také ubylo. Spousta cizinců, kteří jdou okolo, se prostě bojí zajít si na drink. Naše zisky tak klesly o sedmdesát pět až osmdesát procent, jestli to takhle půjde dál, pro mnoho podniků budou tato opatření likvidační,“ domnívá se Dvořák.

Už v sobotu jsem musel bar zavřít

Některé podniky stihl zákaz prodeje lihovin s obsahem etanolu od dvaceti procent zničit téměř okamžitě. Hláva, jehož pražský bar se specializuje na kvalitní rumy z celého světa, musel svůj bar zavřít už v sobotu.

„Naši zákazníci sem chodí za něčím speciálním. Prodáváme destiláty, které lidé jinde neseženou, takže na obyčejné sladké likéry sem nikdo nepřijde. Kdybychom byli nějaká čtyřka na růžku, možná bychom zákazníky ještě měli, ale protože jsme podnik zaměřený výlučně na kvalitu, tak jsme to odnesli nejvíc.“

V rumovém baru totiž pivo v nápojovém lístku vůbec nemají a do pátečního večera to ani neměli zapotřebí. Dnes jim ale právě jejich specializace na kvalitní světové destiláty dost možná dopomůže k bankrotu.

„Pořád musím platit nájem, zaměstnance a státu odvádět sociální a zdravotní dávky. Každým dnem tak jdu víc a víc do mínusu. Zbývá mi jen vybrat si peníze z knížky, anebo si někde půjčit, pak to tu můžu nadobro zavřít,“ uzavírá Hláva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám