Hlavní obsah

Pro státy s více než 2500 nakažených je podle Hamáčka už pozdě

Novinky, Renáta Bohuslavová

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jsou přijatá drastická opatření v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu cestou, jak předejít katastrofě jako v Itálii. Vláda nařídila například uzavření několika hraničních přechodů a kontroly na těch otevřených s Německem a Rakouskem. Pro státy, kde mají už 2500 nakažených koronavirem, je podle něj pozdě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček při rozhovoru

Článek

„Žádnému z evropských států se zatím nepodařil obrat v křivce nárůstu. To se podařilo v Číně a do jisté míry v Jižní Koreji. Pokud mají mít tato opatření šanci na úspěch, tak se musí udělat na začátku. Udělali jsme to na nějakých 90 případech. Pro státy, které mají 2500 případů, je podle odborníků už pozdě,“ prohlásil ve čtvrtek večer Hamáček.

Více než 2500 má ke čtvrtečnímu večeru například Německo. Itálie má dokonce více než 15 tisíc.

Počet nakažených v ČR překročil stovku. Lidé se mohou dát testovat sami

Koronavirus

Opatření jsou podle Hamáčka drastická, ale smysluplná. „Jsou to mimořádná a tvrdá opatření. Je ale potřeba si uvědomit, že čelíme výjimečnému stavu. Máme, ale stále možnost zabránit opravdové katastrofě, jaká nastala v Itálii,” pokračoval.

Jedním z drastických opatření je uzavření některých hraničních přechodů a kontroly na těch otevřených. S tím by mělo policistům pomoct i 2090 vojáků.

Co se smí a nesmí po vyhlášení nouzového stavu

Koronavirus

Vláda ve čtvrtek vyhlásila v České republice kvůli koronaviru nouzový stav. V této souvislosti také uzavřela některé hraniční přechody s Německem a Rakouskem a na těch, které zůstanou otevřené obnovila kontroly.

Reklama

Výběr článků

Načítám