Hlavní obsah

Pro soudní znalce a tlumočníky mají být přísnější pravidla

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pro soudní znalce, překladatele a tlumočníky by měla platit přísnější kritéria. Počítá s tím novela zákona o soudních znalcích a zákon o soudních tlumočnících a překladatelích ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Obě normy ve středu odsouhlasila vláda, nyní je posoudí Sněmovna.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

„Vláda schválila novelu zákona o soudních znalcích. Cílem je zvýšení kvalifikace, zlepšení odměňování i posílení kontroly kvality práce,“ informoval na Twitteru mluvčí vlády Martin Ayrer.

Pelikán zdůraznil, že vláda na návrh kývla jednomyslně. „Teď ještě parlament,“ podotkl ministr.

Novela o soudních znalcích počítá s tím, že by uchazeči o post znalce museli absolvovat vstupní odbornou zkoušku, u těch současných by se měly přezkoumávat jejich posudky. Norma zároveň zvyšuje odměny za posudky.

„Odpovědnost soudních znalců roste. Existují tady určité pochybnosti, zda-li je ten systém dobře nastaven z hlediska definice povinností, z hlediska zajištění kvality soudních znalců, jak jsou vybírání. Návrh jednoznačně podporuji,“ komentoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zákon o tlumočnících a předkladatelích například nově stanoví, že každý tlumočník a překladatel u soudu bude muset složit jednotnou zkoušku zaměřenou na právní aspekty.

Reklama

Výběr článků

Načítám