Hlavní obsah

Přízrak mafiána Mrázka se znovu vynořil

Právo, Josef Koukal
PRAHA

Aktéry noční vraždy Václava Kočky ml. rukou podnikatele Bohumíra Ďurička spojují mimořádně zajímavá pouta. Oba muži se prokazatelně po léta stýkali s bývalým premiérem Jiřím Paroubkem, zároveň jsou jejich jména dlouhodobě uváděna i do souvislosti s postavou zavražděného mafiánského bosse Františka Mrázka.

Článek

Zůstává tak otázka, zda opilecká hádka, za niž označují tragický konflikt sociální demokraté, nemá širší pozadí a není vyústěním sporů uvnitř podnikatelských skupin spojených s nejsilnější opoziční stranou.

„Celkem vylučuji, že by to byla opilecká hádka, při níž Ďuričko vytáhl pistoli. I kdyby měl v tom okamžiku vztek, muselo to být vyvoláno něčím, co má kořeny v minulosti, něčím podstatnějším, než je nějaká výměna názorů v hospodě,“ domnívá se redaktor týdeníku Respekt Jaroslav Spurný, který kauzy spojené s Františkem Mrázkem dlouhodobě sleduje.

Ačkoli Ďuričko s Kočkou neměli podle veřejně dostupných zdrojů společné obchodní aktivity, spojují je jména jejich dobrých známých. „Byly to různé klany, které se ale zabývaly každý něčím jiným. Mrázek se s Kočkovými samozřejmě znal, ale vzájemně proti sobě nikdy nešli, nekonkurovali si,“ řekl k tomu Právu bývalý zástupce šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Hynek Vlas, jehož podřízení po Mrázkově vraždě rozplétali jeho rozsáhlé kontakty v podsvětí i v politice.

Starka: Je to pro mě naprosto nepochopitelné

Cesta Ďurička k Mrázkovi vede přes kontroverzního podnikatele Jaroslava Starku, který sám před třemi lety zázrakem přežil útok samopalníka. Ďuričko se Starkou spolupracoval v 90. letech, prodal mu například příbramský fotbalový klub.

Starka byl včera vraždou Kočky otřesen. „Pana Ďurička jsem samozřejmě znal. Je to pro mě naprosto nepochopitelné,“ řekl Právu. „Nechci vůbec spekulovat o tom, k čemu tam došlo. Ta zpráva mě ráno velmi zaskočila,“ uvedl pouze Starka.

Kočku s Mrázkem pojí dva roky staré podezření policie, že známá rodina provozovatelů pouťových atrakcí může stát přímo za likvidací nejznámějšího českého gangstera. Jako podnikatelé stáli sice každý jinde, ovšem Mrázek, který shromažďoval kompromitující materiály na politiky, měl k dispozici také řadu záznamů o kontaktech mezi Kočkovými a Paroubkem.

„Při domovní prohlídce (v akci Loreta) u Tomáše Pitra byly nalezeny materiály, které byly majetkem Františka Mrázka. Z těch je zřejmé, že Mrázek měl množství informací včetně kompromitujících na Jiřího Paroubka a jeho vazby na rodinu Kočkových. V těchto materiálech se dále uvádí, že Kočkovi o vraždě Mrázka hovořili již před jejím provedením.

Ze správy hl. města Prahy byl zaslán poznatek, že vražda Mrázka byla provedena osobou Kočka, uvádí se ve zprávě bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho, s níž před volbami v roce 2006 vystoupil před bezpečnostním výborem Poslanecké sněmovny. Václav Kočka starší se tehdy ohradil za celou rodinu. „Dal bych ruku do ohně i za svého syna a jmenovce,“ řekl tehdy Kočka Právu v souvislosti s podezřením, že Kočkovi byli zapleteni do Mrázkovy vraždy.

Aktivně v kampani ČSSD

Kočků se tehdy hlasitě zastal i Jiří Paroubek. Kočka mladší se v minulosti měl aktivně podílet na kampani sociálních demokratů, a to například zajišťováním charitativních koncertů. Napsal to ve své knize „Džordžíno, politický buldozer“ z roku 2006 Jan Žáček, bývalý člen Paroubkova neoficiálního předvolebního štábu.

Podle informací Práva byl i velmi dobrým známým Paroubkova osobního tajemníka Martina Vlasty.

Na nedávných narozeninách pražského primátora Pavla Béma (ODS) údajně Vlasta i Kočka mladší až do rána vydatně popíjeli ve společnosti lobbisty Romana Janouška, který je považovaný za šedou eminenci na magistrátu.

Bém na dotaz Práva, co říká Kočkově smrti i vzhledem k tomu, že se s ním minimálně z této akce zná, odpověděl pouze vyjádřením upřímné soustrasti.

„Každé násilí je zlo, nejhorší jeho forma je vražda. Je to tragédie, ať postihne kohokoliv. Upřímná soustrast pozůstalým a přání, aby viník byl co nejrychleji potrestán,“ napsal Bém v SMS.

Také výpalné?

Podle dostupných informací byl Václav Kočka ml. známý mezi mnohými podnikateli. Někteří hovoří o jeho vyděračských metodách i o spojenectví s ruskojazyčnou mafií. Na některých podnikatelích měl údajně vyžadovat výpalné z jejich podnikatelské činnosti, a to formou miliónových směnek.

Z tohoto prostředí prosákla informace, podle které měla rodina Kočkových kontakty na policii v Praze 7, odkud získávali informace o případných trestních oznámeních týkajících se jejich aktivit. Otec zavražděného Kočky Václav kromě kontaktů na Paroubka má rovněž kontakty na bývalého poradce expremiéra Miloše Zemana, dnešního podnikatele Miroslava Šloufa. Spojuje je právě Praha 7, kde byl Šlouf v minulosti předsedou národního výboru a také členem soc. dem. Šlouf ani Zeman v pátek nebrali telefon.

Reklama

Výběr článků

Načítám