Hlavní obsah

Přívalový déšť zatopil v Havířově desítky sklepů

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov
Aktualizováno

Desítky sklepů a nebytových prostor zatopila ve středu odpoledne v Havířově voda, která doslova „spadla“ na město v podobě přívalového deště doprovázeného bouřkou. S likvidací následků pomáhalo v Havířově i blízkém okolí víc než 150 profesionálních a dobrovolných hasičů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Už neprší, dokonce se objevuje modrá obloha. Práce ale pořád pokračují,“ zhodnotil situaci v Havířově kolem 20.30 mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Holub.

Dodal, že k 19. hodině evidovali hasiči asi 90 událostí ve městě a jeho částech. „Šedesát je otevřených, čili v řešení,“ řekl s tím, že lidem pomáhají hasiči z 34 jednotek.

„V 90 procentech se jedná o zatopené sklepy a níže položená místa, garáže, vodní laguny. Bylo i několik popadaných stromů a vytahovali jsme několik automobilů, které uvízly ve vodních lagunách na cestách,“ poukázal Holub.

Z nemocnice evakuovali 7 pacientů

Nejvážnější situace nastala podle něj v místní nemocnici, kde se voda se dostala nejen do sklepních prostor a suterénu.

„Přes střechu natekla i na interní Jednotku intenzivní péče (JIP). Lékaři a sestry evakuovali sedm pacientů, jeden z nich byl napojený na plicní ventilaci, byl proto přeložený na jinou JIP. Ostatní pacienti byli přeloženi na normální pokoje,“ nastínil mluvčí hasičů a dodal, že ti stále vysušují nemocniční prostory pomocí průmyslových vysavačů.

Kvůli množství událostí vybudovali hasiči přímo v Havířově řídící štáb a mobilní operační středisko. „To převzalo řešení událostí v Havířově a okolí, odtamtud se vysílají veškeré síly a prostředky k likvidaci následků bouře,“ vysvětlil Holub.

Reklama

Výběr článků

Načítám