Hlavní obsah

Přívalová voda ochromila provoz jeskyní

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MORAVSKÝ KRAS

Obrovské škody způsobil v úterý v podvečer silný přívalový déšť v Moravském krasu na Blanensku, kde prudká voda a bahno zaplavily motory lanovky a vyřadily ji z provozu. Zároveň jeskyňáři museli vypustit vodu z Punkvy v přístavišti loděk a zastavit na čas lodní provoz. Škody ještě nikdo nespočítal, ale v tom lepším případě dosáhnou několika set tisíc korun a není vyloučeno, že přesáhnou milión korun.

Foto: HZS Olomouckého kraje
Článek

Největší ztráty provozovatelé lanovky vidí v poškození motorů lanovky, které bude potřeba nejprve odbahnit, vyčistit a pak nechat prohlédnout dodavatelskou firmou. Pak se ukáže, jak moc velkou škodu způsobila voda, která tu místy dosahovala až metr. Větším škodám zabránila obsluha lanovky tím, že při prvním blýskání, které přišlo půl hodiny před přívalovým deštěm, zastavila její provoz.

Bláto odstraní za dva dny

"Do svou dnů jsme schopní odstranit bláto, které voda přinesla. Pak pozveme zástupce ABB, kteří prohlédnou motory a uvidíme, jak to bude vypadat dál. Pokud nebude závažnější problém, tak bychom mohli do několika dnů obnovit provoz. Je to škoda, protože zrovna začíná sezóna a jezdí sem školní výpravy, ale nedá se nic dělat," řekl Právu náčelník lanové dráhy Radek Hejč.

Podle něj i slov jeho kolegů jsou řeči o ohrožení polské výpravy, kterou museli přijet zachránit hasiči, nafouknutou fámou. "Byla tady česká výprava, která ve vodě odešla v klidu na parkoviště. Poláci si ale nechtěli namočit nohy a tak volali hasiče, aby pro ně přijeli. Vody tu však zase tak moc nebylo, aby nemohli odejít," doplnil Hejč, podle kterého budou na internetové adrese www.smk.cz aktuální informace o provozu lanovky.

Podobně napjatá situace panuje i u jeskyňářů, kteří museli zastavit provoz lodí a vodu z malého přístaviště vypustit. Výpravy proto dostávají náhradní levnější program po jeskyních, kde se dá jít pěšky. Loďky jsou zatím odstavené a průvodci likvidují nánosy bahna a kmenů kolem vchodu do jeskyní. 

Má přijít druhá vlna

"Jsem tu od 80. let, ale nic podobného jsem nezažil. Povodně v roce 1997 šly spodem, tak se nás nijak nedotkly. Teď ještě čekáme, jestli se do dvou dnů nepřivalí další voda, která vtekla do jeskyní v Sloupu a měla by tady vytéct. To by už nemělo znamenat žádné velké ochromení provozu," sdělil správce jeskyní Hynek Pavelka.

Dalším škodám zabránili ještě v úterý večer brigádníci, kteří tu provází výpravy na loďkách, kteří zvedli hradítka a stavidla, kterými mohou regulovat hladinu vody v přístavišti. Díky tomu byly lodě uchráněné před škodami a voda vytekla korytem Punkvy směrem k Blansku.

"Volal jsem ještě do pstruhárny a pak do slévárny ČKD, že musíme vypustit vodu, aby čekali větší proud a mohli se na něj připravit. Pokud teď přijde ještě druhá vlna z jeskyní od Sloupu, tak už to budeme regulovat hradítky a stavidly bez velkého vypouštění. Už by se nemělo nic dramatického odehrát," doplnil průvodce Jan Pivoda. 

Nejvíce tímto omezením trpí děti ze škol, které se těšily na výlet loďkou po jeskyních a místo toho chodí pešky. V blízké době by měl být provoz obnoven, protože jeskyňáři a průvodci pracuje nepřetržitě, aby škody odstranili. Další škody na Blanensku způsobila voda ve Sloupu, kde se kvůli dešti nahromadila na silnici v jedné z jeho ulic voda, která se pak dostala do sklepů rodinných domů. Některé zaplavila až do výše půl metru. Vodu ze sklepů odčerpávali hasiči asi dvě hodiny.

Reklama

Související články

Voda proniká do sklepů, hasiči mají pohotovost

Lokální záplavy a vylití menších toků z břehů může způsobit vydatný déšť, který přináší od dnešního rána studená fronta. V západních Čechách během dopoledne...

Výběr článků

Načítám