Hlavní obsah

Příště to bude samopal nebo bomba, burcuje Šťastný ODS

Právo, Jan Martinek

Poslanec ODS Boris Šťastný v neděli vyzval vedení své strany, aby se jasně politicky postavilo k útoku na prezidenta Václava Klause. Podle Šťastného by se debata neměla soustředit pouze na selhání ochranky.

Foto: Petr Horník, Právo

Boris Šťastný na kongresu ODS

Článek

„V Chrastavě byl překročen Rubikon a mne překvapuje, že ODS nebije na poplach tak, jak vždy v takových chvílích v minulosti činila,“ píše Šťastný v dopise, který poslal grémiu ODS. Připomíná jim, že Vondroušův čin byl veden politickými motivy, které ostatně airsoftový „atentátník“ sám přiznal.

„Viděli jsme hlaveň vzduchové pistole na těle prezidenta. Má snad být příštím účinným způsobem, jak projevit svůj politický postoj, střelba ze samopalu? Nebo snad nálož na náměstí plném lidí?“ ptá se poslanec. Vyzývá také k ukončení „politicky motivované nesnášenlivosti, a to nejen ze strany levice“.

„ODS, jako strana, která vždy stála na straně svobody občana a obhajobě jeho práva na svobodný projev názorů, by přece měla dát jasně najevo, že principy, na kterých staví, se od takového pojetí světa, jakým atentátník z Chrastavy obhajuje své konání, zásadně liší a že je třeba proti takovému pojetí světa a postojům tvrdě bojovat,“ uzavírá Šťastný svůj dopis.

Němcová: bez ochranky jsem ušetřila 13 miliónů

S jeho iniciativou souhlasí první místopředsedkyně ODS a předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová. Ta připomněla, že před šířením negativismu ve společnosti varovala už ve svém projevu při zahájení kampaně ODS v Mladé Boleslavi.

„Svést to pouze na selhání ochranky je zastírací manévr. Musíme se bavit o tom, jaký je stav společnosti a co je toho příčinou. Budu velmi ráda, když ODS tuto debatu vážně povede,“ sdělila Právu Němcová.

I jí byla jako předsedkyni Sněmovny přidělena ochranka, Němcová ji ale nevyužívá. „Musím být schopna nést míru rizika a raději si dopřeji větší míru osobní svobody, než aby za mnou každou vteřinou někdo byl. Navíc jsem za těch dva a půl roku ve funkci takto ušetřila daňovým poplatníkům dvanáct až třináct miliónů,“ řekla Němcová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám