Hlavní obsah

Příspěvky na péči pro postižené se zvýší, rozhodla Sněmovna

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Příspěvek na domácí péči o postižené lidi se zvýší. Sněmovna v pátek v rámci novely zákona o sociálních službách kývla na to, že příspěvek vzroste lidem ve čtvrtém a třetím stupni postižení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Článek

Příspěvek na péči o lidi s nejtěžším postižením by se měl zvýšit o šest tisíc korun na 19 200 korun měsíčně, u těžce postižených z 8800 korun na 12 800 až 13 900 korun. Pro hlasovalo 156 poslanců, proti nebyl nikdo. Týká se to zhruba 90 tisíc lidí.

Státní kasu to bude stát přes čtyři miliardy. „Ty peníze musíme najít, v rozpočtu nejsou,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

„Jedná se o péči o osoby, které potřebují péči 24 hodin denně,“ apelovala ke schválení novely ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Těmto lidem musíme pomoct,“ přidal se poslanec Roman Sklenák (ČSSD).

„Pokud se někdo stará 24 hodin o svého nejbližšího, je to úctyhodné. Stát musí těmto rodinám pomáhat. Bojují nejen s finanční stránkou, ale s velkou byrokracií a velkou nespravedlností přiznávání příspěvku na péči,“ prohlásil Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Předlohu nyní posoudí Senát. Pokud s ní bude souhlasit, dostane ji na stůl prezident Miloš Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám