Hlavní obsah

Příroda se zbláznila? Vedle jablek jsou nyní na stromech i květy

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco kalendář ukazuje, že příroda se má chystat na zimní odpočinek, při toulkách mimo město si člověk musí říci, že se asi zbláznila. Na stromech jsou vedle zralých jablek květy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kvetoucí strom a zralá jablka. Letošní podzim nabízí nezvyklé hrátky přírody.

Článek

„Není to zase až tak výjimečné, v přírodě se to občas stává,“ řekl odborník a sadař Zdeněk Jansta z Velkých Bílovic na Břeclavsku. I ve svém rodinném sadařství několik takových stromů objevil.

„Při obchůzce vinic jsem nedávno v sousedství viděl, že jim kvetou broskve,“ potvrdil chaos v přírodě místopředseda Vinařské asociace Jiří Maděřič.

Vyrazil jarní koniklec

„Kousek od zámečku Pohansko rozkvetla jabloň, v lese jsem viděl kvést kaštany,“ sdělil Pavel Gajda, kastelán památky nedaleko Břeclavi.

„Je to reakce stromů, jejichž vývoj v létě vlivem sucha a veder ustrnul. Příznivější podmínky na podzim, který je letos mimořádně teplý, je zmátly a nasadily na květ,“ uvedl Jansta s tím, že sklizně se už ale nedočkáme.

Nebezpečí pro ovocné stromy v nezvyklém nasazení květu prý nehrozí. „Je-li strom v dobré kondici, s touto anomálií se vypořádá bez následků,“ dodal. V případě kaštanů jsou podzimní květy a pupeny relativně častý jev, zejména u stromů, jež napadla na jihu Moravy hojně se vyskytující klíněnka jírovcová. Stromy se snaží překonat krizi po zničení zelené hmoty vyhnáním nových listů a květů.

Kvetoucí přírodu lze podle Davida Grossmanna ze Správy Národního parku Podyjí vidět i na Znojemsku. „Na vřesovištích také rozkvetl typicky časně jarní druh koniklec velkokvětý nebo divizna brunátná,“ uvedl.

Suchý průběh léta a pozdější vydatné deště

„Kvetou ale i hrušně, slivoně, mirabelky, třešně, šípky, jahodníky, ostružiníky a dokonce i hlohy a tařice skalní. Neobvykle vypadají jabloně obalené zralými jablky a zároveň květy. Vypadá to, jako by vrcholilo jaro, přitom je podzim,“ popsal botanik Radomír Němec.

Potvrdil také Janstovo vysvětlení, že za druhé kvetení rostlin může suchý průběh léta a pozdější vydatné deště. „Rostliny vyhodnotily suché léto jako období vegetačního klidu a následující deště jako nástup jara a vykvetly,“ řekl Němec.

Reklama

Výběr článků

Načítám