Hlavní obsah

Případů domácího násilí v Praze přibývá

Právo, paf

Doslova v peklo proměnil život své rodiny pětačtyřicetiletý muž. Ten žil v jedné domácnosti se svou sedmnáctiletou dcerou, svými rodiči v seniorském věku a jednačtyřicetiletým bratrem a jeho partnerkou. Měl problémy s alkoholem i jinými návykovými látkami, doma často dělal scény, ničil vybavení bytu a napadal každého, kdo se mu připletl do cesty. Rodina nakonec neměla strach jen z násilníka, ale také z toho, že přijde o střechu nad hlavou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kvůli častým stížnostem sousedů hrozilo, že se bude muset odstěhovat. Uplynulo dlouhých sedm let a odvahu nakonec sebrala partnerka jednačtyřicetiletého muže, která se s prosbou o pomoc obrátila na policii.

„Ta násilníka vykázala z bytu na deset dní a my jsme postupně kontaktovali všechny členy rodiny,“ říká vedoucí Intervenčního centra Praha Barbora Holušová.

Za prvních devět měsíců muselo být v Praze ze společné domácnosti vykázáno téměř 130 násilníků

Problémy rodiny ale tímto krokem neskončily. Rodiče se totiž svého staršího syna zastávali. „Vzhledem k tomu, že všichni členové domácnosti měli stejná práva, museli jsme jim nezávisle na sobě vysvětlit možnosti dalšího postupu. Právní služby Intervenčního centra nakonec využil hlavně bratr násilníka s partnerkou a společně podali k soudu návrh na prodloužení vykázání a soud jim vyhověl. Nabídli jsme rodině psychologickou podporu, tu však rodiče odmítli, využila ji jen dcera násilníka,“ vysvětluje Holušová.

Rodiče nakonec uznali, že soužití v těchto podmínkách není nadále možné, a podali žádost o byt na svou městskou část.

Se školním rokem počet případů narostl

„Ve velmi složité situaci se ocitla dcera vykázaného muže – pokud by se babička s dědou přestěhovali do sociálního bydlení pro seniory, musela by zvažovat, kam půjde. Je svěřená do péče otce, který však nefunguje tak, jak by měl, a matka se o ni nikdy pořádně nestarala,“ dodává Holušová s tím, že pro odborníky Intervenčního centra práce v tomto případě zdaleka nekončí.

Tento případ ale bohužel není ojedinělý. Jen v Praze za prvních devět měsíců muselo být ze společné domácnosti vykázáno téměř 130 násilníků. Tím se Praha zařadila na první místo v největším počtu odhalených případů ze všech regionů České republiky. A to i přesto, že během prázdnin pracovníci Intervenčního centra Praha zaznamenali mírný pokles.

Otec chtěl zastřelit matku, šestiletý syn ji chránil samopaly na hraní

Krimi

Se začátkem nového školního roku ale případů opět začalo přibývat a v září počet vzrostl na čtrnáct případů a v říjnu přesáhl deset.

„Zřejmě se na zvýšeném počtu projevil i začátek nového školního roku a s tím spojená nervozita a tlak v rodinách s dětmi. Evidujeme i zvyšující se počet případů mezigeneračního násilí a drogově závislých osob,“ popisuje ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján a doplňuje, že od září se služby rozšířily o terapeutickou práci s dětmi z těchto rodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám