Hlavní obsah

Případ licence pro elektrárnu Jeníkov se vrátí k soudu

Novinky, jas
Brno
Aktualizováno

Ústavní soud v úterý vyhověl stížnosti, kterou podal provozovatel fotovoltaické elektrárny Jeníkov na Teplicku. Společnost Fine Decorating napadla verdikt Krajského soudu v Brně, který elektrárně zrušil licenci kvůli údajným nedostatkům v revizní zprávě.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová sněmovna Ústavního soudu

Článek

Zrušení licence inicioval nejvyšší státní zástupce, který se žalobou domáhal zrušení rozhodnutí Energetického regulačního (ERÚ) úřadu z prosince 2010. Na jeho základě získala elektrárna licenci na výrobu elektřiny na dobu 25 let.

Krajský soud žalobě nejprve nevyhověl, ale tento verdikt zrušil Nejvyšší správní soud.

Následně Krajský soud rozhodnutí ERÚ zrušil. „Dospěl totiž k závěru, že revizní zpráva nemohla být dostatečným podkladem pro vydání rozhodnutí o udělení licence, neboť neprokázala bezpečnost a tím ani technickou způsobilost energetického zařízení,” připomněl Ústavní soud

Společnost poté neuspěla ani s kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu.

Ústavní soud vytkl Nejvyššímu správnímu, že „vyslovil absenci dobré víry” společnosti Fine Decorating, a přitom neodůvodnil, proč se verdikt liší od podobné kauzy, kde identické nedostatky revizní zprávy nebyly na obtíž.

„Je věcí státu, aby ve správních řízeních, která vede, nechyboval, a pokud k tomu přece jen dojde, aby zásadně nesl následky svých pochybení,” připomněl soudce zpravodaj Tomáš Lichovník.

Případ se proto vrátí Krajskému soudu v Brně, „který bude při svém dalším rozhodování vázán právním názorem Ústavního soudu”.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman žalobami napadl udělení celkem 22 problematických licencí. U některých dosáhl jejich zrušení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám