Hlavní obsah

Princezna Anna po dostizích povečeřela na Hradě

PRAHA

Britskou princeznu Annu, která v neděli přiletěla na třídenní návštěvu České republiky, pohostil v neděli večer na Pražském hradě prezident Václav Klaus s manželkou Livií. Šlechtična během prvního dne v Česku stačila navštívit hřebčín v Kladrubech a stát se prominentním hostem 117. ročníku Velké pardubické steeplechase.

Článek

Na večeři bylo pozváno ještě několik dalších lidí včetně ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který má podle zjištění odborníků v dávné minulosti s britskou královskou rodinou společného předka. Komornější večeře se zúčastnili také diplomaté a princeznina dvorní dáma.

Jediná dcera britské královny Alžběty II. je nyní devátá v pořadí nástupnictví na britský trůn. Je velkou milovnicí koní, v 70. letech dokonce reprezentovala Británii na olympiádě v Montrealu, když závodila v parkurovém skákání. V neděli si v Česku vedle účasti na Velké pardubické prohlédla také unikátní hřebčín v Kladrubech.

:. Princezna Anna navštívila státní hřebčín Kladruby nad Labem. Sledovala připravené ukázky a program hypoterapie. Foto: ČTK/Luboš Pavlíček

V koních se vyzná

Odpoledne britská princezna navštívila letošní 117. ročník dostihu Velká pardubická. Poblahopřála k vítězství žokeji Dušanu Andrésymu, který vyhrál závod s kobylkou Sixteen. Podle představitelů pardubického Dostihového spolku byla návštěva princezny jednou z nejváženějších v jeho historii.

:. Princezna Anna hladí v cíli dostihu vítěznou sedmiletou bělku Sixteen, která v sedle s žokejem Dušanem Andrésem vyhrála Velkou pardubickou steeplechase. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Na závodiště princezna dorazila v doprovodu manželky prezidenta Václava Klause Livie. Oděna byla do zelené sukně, saka v šedozeleném tónu a pestrého šátku. Tisíce lidí mohly princeznu spatřit vedle vyhlášení vítězů také při cestě na tribunu a v padoku, kam se přišla podívat na koně před startem Velké pardubické.

"Princezna měla velmi fundované dotazy na koně. Je vidět, že se v oboru vyzná," řekl předseda Dostihového spolku Miroslav Petráň.

Na Hradě se podávala kachna s knedlíky

Večeři zahájili princezna a prezident grilovaným ovčím sýrem s medovou omáčkou. Následovala česká klasika - konfitované kachní stehno, listový špenát a bramborový a houskový knedlík. Jako dezert se podával čokoládový řez s malinami a mátou a k tomu káva nebo čaj. Jídlo hosté zapíjeli vínem sauvignon pozdní sběr 2006 a rulandské modré pozdní sběr 2004.

:. Pro večerní příležitost zvolila šlechtična fialovomodrou vzorovanou blůzku a zelenou sukni, Klausová vsadila na černobílý komplet. Princeznu přivítala hlava státu kyticí v reprezentačních prostorách Pražského hradu. Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

V pondělí a úterý čeká princeznu Annu v Praze pestrý program, v němž nebude chybět návštěva škol, charitativního domova Sue Ryder, setkání s válečnými veterány a návštěva zámku v Lánech, který využívá prezidentský pár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám