Hlavní obsah

Primátorem Jablonce nad Nisou zvolen opět Beitl

– Jablonec nad Nisou
Právo, Ludmila Žlábková

Ačkoliv byl občanský demokrat Petr Beitl vyhlášen v celorepublikové soutěži Svazu měst a obcí letos v září nejlepším primátorem uplynulých čtyř let, krátce po říjnových volbách to vypadalo, že v čele 45tisícového města skončil. I přesto, že ODS ve volbách zvítězila. Ve čtvrtek však byl do funkce znovu zvolen. Podpořilo ho dvacet členů třicetičlenného zastupitelstva.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Petr Beitl (ODS).

Článek

Město v následujícím období povede pětičlenná koalice ODS, ČSSD, uskupení Domov nad Nisou, Nová budoucnost a TOP 09, která v zastupitelstvu vládne většinou 18 hlasů.

Koaliční smlouvu podepsali před týdnem navzdory tomu, že ještě nedávno lídr kandidátky ČSSD Pavel Svoboda prohlašoval, že byla dohodnuta koalice sociálních demokratů s ANO 2011, Změnou pro Jablonec a Novou budoucností. Primátorem měl být právě Svoboda, a to i přesto, že ČSSD získala o tři mandáty méně než ANO.  Projekt čtyřkoalice však po měsíci zkrachoval, což otevřelo cestu ODS zpět na radnici.

Městu se daří snižovat zadlužení

Nakonec neměl Beitl v tajné volbě žádného protikandidáta. Jak uvedl v krátkém vystoupení před hlasováním, podařilo se mu v minulém volebním období splnit téměř vše, s čím před čtyřmi lety předstupoval před zastupitele poprvé. „Není ale čas usnout na vavřínech,“ varoval.

„Dluh města klesl na polovinu. V roce 2010 činil 455 miliónů, v roce 2016 jen 108 miliónů. Splácet ho ale budeme dalších šest let,“ upozornil na stav městské kasy. Důležitým úkolem nového vedení bude také dokončení revitalizace teplárenské soustavy.

Vítězem voleb se v říjnu v Jablonci nad Nisou stala ODS, která má v zastupitelstvu sedm zástupců. Stejně jako druhé ANO 2011, které však zůstalo v opozici. Čtyři mandáty získali shodně sociální demokraté a Změna pro Jablonec, tři sdružení Domov nad Nisou. Uskupení Nová Budoucnost pro Jablonec a TOP 09 mají dva zastupitele, komunisté jednoho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám