Hlavní obsah

Primátorem bude Hřib, trvají na svém Piráti. Čižinský je ochoten ustoupit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Piráti v Praze chtějí post primátora a dvě místa v jedenáctičlenné radě hlavního města. Jejich pražský lídr Zdeněk Hřib nabídl Praze Sobě a Spojeným silám pro Prahu po čtyřech křeslech radních. Hnutí Praha Sobě je podle Jana Čižinského ochotné netrvat na postu primátora v zájmu zdárného zakončení jednání s koaličními partnery v Praze.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Lídr uskupení Praha sobě Jan Čižinský (vlevo) a kandidát Pirátů na pražského primátora Zdeněk Hřib po jednání o možné povolební spolupráci v pražském zastupitelstvu

Článek

„Chceme, aby vznikající koalice kladla důraz především na témata transparence, digitálních služeb pro občany a řešení bytové krize. V těchto třech oblastech jsme nominovali své experty, kteří jsou připraveni nalézt programovou koaliční shodu,” uvedl v pondělí Hřib.

Podle Hřiba jde o velkorysou nabídku a ústupek ze strany Pirátů s ohledem na to, že ze tří uskupení zvažované koalice mají nejvyšší volební zisk. Piráti se umístili druzí po ODS se 17,1 procenta a mají 13 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Praha sobě získala 16,6 procenta a rovněž 13 mandátů, stejný počet křesel má i TOP 09 a STAN za 16,3 procenta hlasů.

Nabídku už Piráti odeslali ostatním stranám a budou s ní pracovat v nadcházejících jednáních. V pondělí se mají sejít s hnutím ANO, již však avizovali, že koalice s Praha Sobě a TOP 09 a STAN je pro ně preferovanou variantou a o jiných by uvažovali jen v případě, že by z jednání sešlo.

Primátorem by rád byl i Čižinský

Zájem o post primátora už deklaroval lídr Prahy Sobě Jan Čižinský s tím, že dostal nejvíce preferenčních hlasů. Tento argument Piráti odmítají. O pozici primátora bude zřejmě usilovat i koalice TOP 09 a STAN, její zástupci to nevyloučili.

V pondělí ale Čižinský v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že by jeho hnutí nemuselo na postu primátora trvat. „Má nějakou logiku, aby post primátora měl ten, kdo získal nejvíce hlasů, nebo ten, kdo má nejvíce zkušenostní s vedením města. Jsme ochotní na primátorovi netrvat. Nechceme být ti, na kom jednání ztroskotají,“ uvedl Čižinský.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do zastupitelstva v Praze

Expertní týmy Pirátů a Prahy Sobě se tento týden začnou scházet nad programovými otázkami, přizvat k jednáním chtějí i TOP 09 a STAN. Hřib rovněž uvedl, že Piráti trvají na tom, aby členové vedení města nekumulovali politické funkce. To může být problém v případě Čižinského, který se zdráhá vzdát funkce starosty Prahy 7, kde jím vedená Praha 7 Sobě získala ve volbách 55,5 procenta hlasů.

„Z mého pohledu je míč momentálně na jeho straně hřiště,” řekl Hřib.

Anketa

Kdo by podle vás měl být primátorem Prahy?
Bohuslav Svoboda (ODS)
26,4 %
Zdeněk Hřib (Piráti)
37,8 %
Jan Čižinský (Praha sobě)
16,2 %
Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu)
6,3 %
Petr Stuchlík (ANO)
13,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1789 čtenářů.

Reklama

Související články

Pospíšil: V Praze budeme vyjednávat i s ODS

To, že vítězná ODS skončí na pražském magistrátu v opozici, nemusí být definitivní. S občanskými demokraty budou vyjednávat lídři ze Spojených sil pro Prahu...

Výběr článků

Načítám