Hlavní obsah

Primátor ukázal, jakou moc má jeho firma. Vypnul v Jablonci kamerový systém

Právo, Michael Polák

Bizarní situací vyvrcholil spor mezi městem Jablonec nad Nisou a soukromou firmou Grepa Networks, která spravuje optické kabely ve městě a kterou coby jednatel zastupuje primátor Jablonce zvolený za ANO Milan Kroupa. Firma chce po městu 2,6 milionu korun za služby, které dodala. Město se brání tím, že si tyto služby neobjednalo.

Foto: Michael Polák, Právo

Primátor Jablonce nad Nisou Milan Kroupa (ANO 2011)

Článek

V padesátitisícovém Jablonci nad Nisou v pondělí nefungovala polovina kamerového systému, který využívá městská policie. V úterý dopoledne byl mimo provoz dokonce celý systém. Nešlo přitom o žádnou provozní vadu. Všechny kamery v posledních dnech demonstrativně vypínal a zase zapínal sám primátor Kroupa.

Jsem ve střetu zájmů, ale všichni to vědí.
Milan Kroupa, primátor Jablonce nad Nisou

Jak sám přiznal, chtěl tím dokázat, že jeho firma zcela ovládá městský kamerový systém a že se s ní tudíž radnice musí dohodnout. „Moji koaliční partneři tvrdili, že moje firma Grepa nemá městský kamerový systém ve svých rukou. Tudíž došlo k tomu, že jsem půl kamerového systému vypnul. Když pochybovali, že zbylou půlku neovládám, tak jsem ji vypnul také,“ přiznal se bez obalu Kroupa.

Ve střetu zájmů primátora a jednatele své firmy je od svého zvolení na radnici vloni v listopadu. V projevu na ustavujícím zastupitelstvu slíbil, že se svého podnikání zcela vzdá, ale za více než osm měsíců s tím nic neudělal.

„Já samozřejmě jsem ve střetu zájmů, ale všichni to vědí,“ hájí se Kroupa.

Na Facebooku uvedl, že městskou i státní policii o svém kroku informoval. Svým krokem chtěl urychlit řešení situace kolem městského kamerového systému. „Je potřeba bezodkladně vyřešit, jak bude do budoucna městský kamerový systém fungovat. Je mi jedno, jestli to bude ve spolupráci se společností Grepa, která za své služby pro město roky nedostává zaplaceno, nebo s nějakou jinou firmou,” uvedl Kroupa.

Vzpoura náměstků

Kroupova firma požaduje po městu 2,6 milionu korun bez DPH za provoz optických kabelů, díky nimž městský kamerový systém funguje. Jeho náměstci, zastupující koaliční partnery, což jsou Piráti a hnutí Společně pro Jablonec, se proti tomu ale vzbouřili.

Před několika desítkami minut jsem ho zase zapnul.
Milan Kroupa

„Udělali jsme si rozsáhlou rešerši celé situace. Podle nás si společnost Grepa nárokuje zaplacení za něco, co si město Jablonec neobjednalo a co není ani smluvně podložené,“ uvedl Jakub Chuchlík (Piráti), statutární náměstek primátora.

Svoje výhrady sdělili Kroupovi na koaličním jednání. Primátor přesto nechal na čtvrtek svolat mimořádné jednání zastupitelstva a do programu zařadil i bod týkající se finančního požadavku své soukromé firmy. O situaci už jednal i finanční výbor zastupitelstva, v němž zasedají i Kroupovi spolustraníci. Výbor požadavky primátorovy firmy jednomyslně odmítl.

Kamerový systém v úterý odpoledne v Jablonci znovu plně fungoval. „Před několika desítkami minut jsem ho zase zapnul,“ oznámil v poledne dočasný vládce nad kamerami a primátor v jedné osobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám