Hlavní obsah

Primátor Svoboda se zlobil na novináře kvůli vlastní nevědomosti

Právo, Radim Vaculík
Praha

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) je mimořádně neinformovaný v úplatkářské kauze stíhaného šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše. Na rozdíl od svého osobního asistenta Marka Hanče neví, že 30 jeho podřízených z magistrátu absolvovalo před několika týdny policejní vyšetření, jestli přišli do styku se speciálně označenými bankovkami, které měl Kotrouš na magistrát přinést. Chemikálie by pak zůstala na rukou toho, kdo se peněz dotkl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Svoboda ve středečním vysílání České televize tento fakt zveřejněný v úterním Právu popřel.

„Právo tvrdí, že policie na magistrátu odebrala vzorky 30 lidem... Nic takového se nestalo. Já se ptám, kde berou novináři takovéto informace a kdo jim je dodává, v době, kdy máme v Praze před sjezdem volebním, kdy samozřejmě každá diskreditace k oblasti mých spolupracovníků má vliv,“ horlil Svoboda, který dokonce ve vysílání popletl jméno Práva.

Jeho osobní tajemník Hanč Právu už v pondělí řekl: „Byl jsem podat vysvětlení stejně jako dalších třicet lidí. A z toho vysvětlení mám stejně jako dalších třicet lidí, co tam bylo, jasný protokol, že jsme prostě do toho kontaktu s těmi bankovkami nepřišli.“ „Ten test byl negativní, což je vyloučení jakéhokoli přijetí do kontaktu s tím,“ doplnil.

Pozoruhodné je, že Svobodův tajemník Hanč o případu ví nejen víc než primátor, ale dokonce i víc, než by měl vědět on sám. Právu na začátku tohoto týdne tvrdil, že Kotrouš v den, kdy měl převzít první úplatek 200 tisíc korun, který se nenašel, na magistrátu vůbec nebyl.

Tajemník má "jakoby informace"

Na otázku, jak zjistil, o jaký den se jedná, odpověděl: „Máme jakoby informace, ve kterém dni a týdnu to mělo být, to jakoby víme.“

Magistrát přitom není účastníkem řízení, tudíž jeho zástupci nemají přístup do spisu. Snažili se sice do něj přihlásit, ale policie a žalobci je jako poškozené neuznali. Právo přitom nově zjistilo, že Kotrouš peníze přinesl jindy, než je dostal, a z budovy už odešel bez nich.

Tehdy detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Kotrouše ještě nezatkli, zřejmě se snažili zjistit, s kým si úplatky dělil. Zadrželi ho až o několik dní později, tedy 25. listopadu, kdy měl u sebe dalších 150 tisíc korun za zakázku na servis aut strážníků.

Obě částky přitom měly být splátkami z celkem půldruhého miliónu korun, které Kotrouš žádal po majiteli servisu Josefu Jíšovi.

Kotrouš zatím v případu figuruje jako jediný obviněný. Již druhým měsícem sedí ve vazbě. Hrozí mu až dvanáctileté vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám