Hlavní obsah

Primátor se setkal s mužem, který odstranil graffiti z Karlova mostu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se v pondělí sešel s Miloslavem Černým, který bez souhlasu očistil pilíř Karlova mostu od graffiti. Nápis na Karlově mostě, který v polovině července nasprejovali dva němečtí turisté, měli z památky opatrně odstraňovat po tři týdny restaurátoři. Používali k tomu kartáček a rozpouštědlo, Černý smyl nápis párou během dvou hodin.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský primátor Zdeněk Hřib a majitel firmy na odstranění graffiti, Miloslav Černý

Článek

Hřib mu již dříve nabídl odměnu za odstranění nápisu. Dnes primátor řekl, že Černý peníze za čištění odmítl. Hřib si nechal ukázat moderní technologie k odstraňování graffiti.

Hřib hned v úvodu setkání prohlásil, že nebyl spokojen s postupem úřadu při odstraňování sprejerského nápisu z Karlova mostu. Zkritizoval délku schvalovacího procesu i dobu, po kterou měli restaurátoři nápis z pilíře mostu odstraňovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Primátor Zdeněk Hřib (vpravo) a majitel firmy na odstranění graffiti Miloslav Černý (uprostřed).

Příště by podle primátora měli jeho náměstek Adam Scheinherr, pod kterého spadá Technická správa komunikací (TSK), jako zadavatel čisticích prací, a radní pro kulturu Hana Třeštíková (oba Praha Sobě) zařídit lepší zvládnutí takového procesu.

Karlův most - odstraněné graffitiVideo: Novinky

Černý odstranil bez souhlasu nápis na pilíři Karlova mostu v neděli 28. července brzy ráno. Po odstranění graffiti vysokotlakou vapkou, kterou použil, zůstaly na kamenech zbytky barvy. Laboratorní zkoumání ale ukázalo, že zdivo památky nebylo nepovoleným způsobem čištění poškozeno. Restaurátor Jan Mjartan, který s TSK uzavřel smlouvu na očištění Karlova mostu, práci dokončí. Mjartan má na dočištění čas podle platné smlouvy do 15. srpna. Tak dlouho mělo původně čištění trvat.

Černý, který se po nepovoleném očištění mostu sám přihlásil, o víkendu uvedl, že v roce 2000 dostal dvacetiletý trest za vraždu své manželky, se kterou se rozváděl, a jejího nového přítele. Vrchní soud mu trest snížil na 17 let. Ve vězení si odpykal necelých 12 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám