Hlavní obsah

Prima vyhrála spor s poslancem Plocem, soud uznal jeho udavačskou minulost

– Praha

Pražský městský soud ve středu zamítl žalobu liberecké jedničky na kandidátce Ploce proti televizi Prima. Žádost poslance Pavla Ploce (ČSSD), aby televize Prima zveřejnila jeho reakci na reportáž odhalující jeho spolupráci za minulého režimu s vojenskou kontrarozvědkou (VKR), shledal jako nedůvodnou. Rozsudek zatím není pravomocný.

Článek

Plocovo jméno se objevilo v registračních protokolech VKR, které loni v létě zveřejnil Archiv bezpečnostních složek. Televize Prima v srpnu minulého roku natočila příspěvek do zpravodajské relace, v němž vycházela ze zveřejněných materiálů a uvedla Ploce jako původce některých výroků o emigrantech.

Poslanec, který ve středu k soudu nedorazil, se v žalobě dovolával ochrany proti této reportáži. Podle něj neobjektivně informovala veřejnost mimo jiné proto, že ze svazku vůbec nevyplývá, že by uvedené výroky skutečně vyřkl on.

Reportáž byla objektivní

Prima odmítla odvysílat poslancovu odpověď, které se Ploc začal domáhat v září na základě zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Hájila se tím, že její reportáž nijak nesnížila politikovu důstojnost, byla objektivní a vyvážená - obsahovala jak vyjádření redaktora, tak i Ploce a ředitele Archivu bezpečnostních složek.  

Soudkyně Dagmar Stamidisová teď dala televizi za pravdu s tím, že Prima v reportáži vycházela z objektivních informací. Podle Stamidisové bylo prokázáno, že VKR na Ploce vedla svazek jako na svého důvěrníka "Pavla". A ačkoliv prý ze svazku není zcela patrné, které konkrétní údaje o emigrantech poskytoval právě Ploc a které naopak prozradily jiné osoby, je zřejmé, že se Ploc na poskytování informací podílel.

Politikův právník Pavel Hrtús při odchodu ze soudní síně uvedl, že si počká na písemné odůvodnění rozsudku a teprve poté se rozhodne o případném odvolání.

Ploc prohrál podobný spor už dříve

Ploc dlouhodobě popírá, že s VKR vědomě spolupracoval. Způsob zveřejnění svazku v minulosti označil za nepřijatelný útok na svou osobu. V reportáži Primy ale sám uvedl, že jako voják se musel podrobovat výpovědím u kontrarozvědky.

Bývalý reprezentant ve skocích na lyžích Ploc se kvůli VKR soudil už v březnu, kdy u městského soudu prohrál spor s Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Poslanec chtěl po této instituci, která řídí Archiv bezpečnostních složek, aby z webu odstranila záznam o tom, že ho komunistická vojenská kontrarozvědka vedla jako svého důvěrníka. Soud tehdy také nepravomocně zamítl Plocovu žádost o omluvu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám