Hlavní obsah

Přímá volba šéfa VV je platná, jméno lídra strana oznámí v noci

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přímá volba nového předsedy Věcí veřejných (VV) je platná. Do pondělního večera totiž z více než 5800 ověřených véčkařů po internetu hlasovaly více než dvě tisícovky. Vzhledem k tomu, že minimální účast byla deset procent, znamená to, že na postu lídra partaje zůstane Radek John, nebo ho vystřídá místopředsedkyně strany a šéfka klubu VV Karolína Peake či poslankyně Dagmar Navrátilová.

Foto: Petr Horník , Právo

Zleva: Radek John, Karolína Peake, Kateřina Klasnová a Vít Bárta (všichni VV)

Článek

O počtu hlasujících véčkařů informoval v pondělí v ČT volební manažer VV Pavel Dobeš. Dodal, že na celou internetovou volbu průběžně dohlížejí dvě notářky. Hlasování skončí v pondělí ve 22:00, strana výsledky oznámí na tiskové konferenci ve 22:20.

Otázkou je, zda nové vedení, které musí ještě schválit o nadcházejícím víkendu stranická konference v Hradci Králové, dovede vrátit straně zpět dostatečnou úctu. Reputace protestní a čisté strany, se kterou v loňských volbách bojovala proti politickým dinosaurům, v posledních měsících v řadě kauz a skandálů vzala za své.

Kolem strany se rojí otazníky ohledně jejího financování, příliš těsného propojení s bezpečnostní agenturou ABL a její vrchní vyjednávač a exministr dopravy Vít Bárta je vyšetřován kvůli údajnému úplatkářství.

Ať už zvítězí John, Peake či Navrátilová, dva poražení kandidáti se stanou místopředsedy strany. Kromě Johna, Peake či Navrátilové se pak v nejužším vedení ocitne místopředsedkyně Kateřina Klasnová a litvínovský starosta Milan Šťovíček.

Kandidáti na šéfa VV se liší jedině v posledním jméně: Peake chce mít ve vedení místopředsedu klubu Viktora Paggia, John teplického radního Tomáše Jarolíma a Navrátilová volebního manažera VV Pavla Dobeše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám