Hlavní obsah

Prima odvysílala Krausovu show s Bradym bez úprav

• Aktualizováno

Televize Prima nakonec odvysílala ve čtvrtek večer pořad Show Jana Krause bez úprav. Televize nejprve pořad, kde zazněla kritika na adresu Hradu, vyřadila z programu, pak ho chtěla uvést v upravené verzi. Počin stanice vyvolal obavy z cenzury, což Prima odmítala. Jan Kraus odpoledne zveřejnil pořad na webu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Odvysíláme jej (pořad) v podobě dodané produkcí SJK,“ citovala ČTK provozního ředitele Primy Vladimíra Pořízka.

Televize nejprve aktuální díl Show Jana Krause vyřadila ze středečního programu. Po kritice a obvinění z cenzury oznámila, že pořad uvede ve čtvrtek večer v upravené verzi.

Prima zdůvodňovala svůj postup nejdříve tím, že produkce pořadu nedodala nový díl včas, což ale produkční pořadu Simona Matásková popřela. Následně televize prohlásila, že pořad neodvysílala kvůli riziku sankcí od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) za nevyváženost.

Rada: Prima zná náš výklad

Předseda RRTV Ivan Krejčí označil tvrzení stanice za alibismus. V tiskovém prohlášení uvedl, že Prima jako zkušený provozovatel zná „právní výklad Rady v souvislosti s povinností dodržovat zásady objektivity a vyváženosti“.

„Pořad Show Jana Krause již byl v minulosti na základě diváckých stížností posuzován z hlediska pravidel pro objektivní a vyvážené informování, když v průběhu prezidentských voleb v roce 2013 v rámci tohoto pořadu hosté Jana Krause vyjádřili přímou podporu prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi. Rada tehdy konstatovala, že na zábavní pořad, který je zcela principiálně prostoupen subjektivními názory a hodnotícími komentáři, ze zákona nelze uplatňovat požadavky na objektivitu,“ uvedl Krejčí.

Když FTV Prima oznámila, že zmíněný díl pořadu odvysílá v upravené podobě, Kraus upozornil, že zásah do pořadu by znamenal porušení smlouvy. Nezkrácený záznam pořadu sám zveřejnil na internetu. Zhlédnout jej můžete zde.

Nakonec Prima Pořízkovými ústy sdělila, že pořad upravovat nebude.

V posledním dílu Show Jana Krause hosté, mezi nimiž byli politici, zpěváci, sportovci či herci, podpořili pamětníka holocaustu Jiřího Bradyho a ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) ve sporu s Hradem.

Podle Hermana prezident zařadil Bradyho, který je Hermanův příbuzný, na seznam vyznamenaných, ale pohrozil jeho vyškrtnutím, pokud se ministr setká s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Hrad to popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám