Hlavní obsah

Přilétají účastníci cvičení Ample Strike

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příletem prvních letadel začíná ve středu mezinárodní letecké cvičení Ample Strike 2017. Zúčastní se ho 1300 vojáků z 18 aliančních a partnerských armád. Cílem cvičení je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Součástí budou ostré střelby ve vojenských prostorech Libavá a Boletice.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bombardér B-1B Lancer při přistání

Článek

Cvičení zaměřené na  přímou leteckou podporu, překonání nepřátelské protivzdušné obrany nebo tankování za letu se uskuteční ve vojenských výcvikových prostorech Boletice a Libavá a na leteckých základnách a letištích v Bechyni, Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích. Samotné cvičení začne 28. srpna  a potrvá do 12. září. Zúčastní se ho necelé tři stovky vojáků ze zahraničních armád a zapojí se i příslušníci aktivních záloh.

Z české strany se zapojí letouny L-159 Alca JAS-39 Gripen a vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171Š. Účast přislíbily litevské stroje L-39, německé Pilatusy PC-9, LearJety a tornada, polské Su-22, maďarské JAS-39 a slovinské PC-9.

Spojené státy americké potvrdily zapojení bitevních vrtulníků AH-64 Apache a strategických bombardérů B-1 a B-52, které přiletí z Velké Británie. Palivo ze dvou amerických tankerů KC-135R doplní německé stroje Tornado i české a maďarské gripeny. Kompletní logistiku zabezpečí téměř všechny složky Armády ČR.

Obyvatelé okolních obcí byli upozorněni na větší hluk od prolétávajících letadel a aerokluby na to, že nebudou moci využívat některé oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám