Hlavní obsah

Přilby do vrtulníků, noční vidění. Armáda chystá nákupy za čtvrt miliardy

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Téměř 225 miliónů korun bez DPH hodlá v příštích letech česká armáda vyplatit za nové přístroje pro noční vidění, letecké přilby a systém pro sběr údajů z palubních počítačů. Příslušné smlouvy by měl resort obrany uzavřít už v příštích dvou měsících. Vyplývá to z dokumentů, které vládě předložila ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) a kterými by se měli ministři zabývat ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco ministryně se po svém nástupu do úřadu nechala slyšet, že miliardové zakázky odmítá podepsat bez dalšího přezkoumání, v těchto případech podle všeho pochybnosti nemá. A nemá je třeba tentokrát ani velká kritička bývalého ministra obrany Martina Stropnického, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS).

Obnovu nelze zastavit

„Jsem poslední, která by chtěla paní ministryni kritizovat za to, že chce nakupovat něco, co armáda potřebuje,“ řekla Právu. Podle ní nelze zastavit běžné nákupy, byť je vláda v demisi.

„Pokud nechceme, aby se zastavily všechny akvizice, které byly připravené, tak ministryně nemůže dělat nic jiného. A že je vláda v demisi? Dobrá, ale život to nemůže zastavit, tím spíš že nevíme, jak dlouho ministři v demisi budou,“ dodala Černochová.

Zakázku na 1600 přístrojů nočního vidění za 182 miliónů korun chce obrana zadat uplatněním opce prostřednictvím mezinárodní organizace NSPA, která sdružuje členské státy NATO a je zřízena k pořizování vojenského materiálu.

Přístroje jsou určeny k použití v různých bojových činnostech v noci a za snížené viditelnosti. Podle technické specifikace je dosah detekce člověka na vzdálenost nejméně 150 m. Další z chystaných zakázek počítá s pořízením 195 leteckých přileb pro posádky vrtulníků v ceně 21 miliónů Kč, které mají nahradit ty současné a umožnit plnohodnotné nasazení helikoptér pro leteckou přepravu osob, materiálů a techniky.

Daný komplet používá armáda od roku 2009. Přilby jsou speciálně přizpůsobeny k použití ve vrtulníku typu Mi.

A jak armáda zdůvodňuje nákup v dokumentu pro vládu, do něhož mělo Právo možnost nahlédnout? „Nerealizováním této veřejné zakázky dojde ke ztrátě plnohodnotného nasazení vrtulníků pro zabezpečení letecké přepravy osob, materiálu a techniky a pro provádění vzdušných výsadků zejména v noci a za ztížených meteorologických podmínek. Dále dojde k postupnému omezení a následnému zastavení plnění stanovených letových úkolů posádek vrtulníků,“ píše armáda.

Pořízení přileb je prý také nutné kvůli předpokládanému nasazení strojů do zahraničních misí. Zakázku má znovu získat firma Glomex MS, která je autorizovaným distributorem výrobků americké společnosti Gentex pro Česko a která dodala armádě přilby už na přelomu let 2008 a 2009.

Třetí ze zakázek zadávaných státnímu podniku Vojenský technický ústav za dalších 21 miliónů korun pak má sloužit ke kontrole technického stavu vybraných typů vojenských letadel, analýze jejich technického stavu či vyhodnocování příčin leteckých nehod včetně jejich odhadování a archivaci údajů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám