Hlavní obsah

Přijde exposlanec Dimitrov o práci? Dilema musí vyřešit Němcová

Právo, ada, nig
Praha

Přijde někdejší poslanec soc. dem. Kosta Dimitrov o práci, nebo nikoli? Jeho osud má nyní v rukách šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Pokud dá souhlas s jeho výpovědí z ministerstva práce a sociálních věcí, bude to první případ, kdy exposlanec bude muset své zaměstnání nedobrovolně opustit.

Článek

Dimitrov nebyl zvolen letos v červnu do Sněmovny a přesně podle zákona, který ukládá zaměstnavateli povinnost poslancům rok držet místo, se chtěl vrátit na své původní pracoviště, ze kterého do parlamentu přišel: na ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle informací Práva ale jeho místo bylo obsazené, a tak mu bylo nabídnuto jiné uplatnění v rámci úřadu. To však Dimitrov odmítl. Skončil tak jako poradce v rámci sekretariátu ministra.

Jaromír Drábek (TOP 09) však Právu řekl, že o ničem neví. „Poslal jsem dopis předsedkyni Sněmovny. Ke skončení pracovního poměru u bývalého poslance je třeba její souhlas. Já jsem proto poslal formální žádost o její vyjádření ke skončení pracovního poměru u bývalého poslance. Víc k tomu není co říci,“ nechtěl sdělit ministr žádné podrobnosti o tom, proč Dimitrov nemohl nastoupit na původní místo a na jakém vlastně skončil.

„Na úrovni poradce zařazen není. To je standardní personální záležitost. To se obraťte na naše personální oddělení. Ministerstvo práce je jeho zaměstnavatelem,“ dodal.

Na personálním oddělení Drábkova ministerstva ale v pátek nebyl nikdo, kdo by informaci o Dimitrovově zařazení poskytl. Sám Dimitrov nezvedal telefon.

Imunitní výbor poradit nechce

Němcová se chce rozhodnout v pondělí, až bude mít čas se seznámit s podklady, které získala. Tento týden se totiž obrátila s žádostí o posouzení případu na mandátový a imunitní výbor Sněmovny. Poslanci jí ale neporadili. „Není v kompetenci výboru nic rozhodnout, ani doporučit,“ řekl Právu jeho šéf Jeroným Tejc (ČSSD).

„Posoudit, zda ministerstvo postupovalo podle zákoníku práce, může jen předsedkyně Sněmovny. Jsem přesvědčen, a shodl se na tom celý výbor, že by neměla rozhodovat pouze na základě jednoho dopisu ministra a měla by trvat na doložení veškerých podkladů, aby bylo možné rozhodnout, zda vůbec ministerstvo postupovalo v souladu se zákoníkem práce a zda ten návrh, který dává, je opodstatněný,“ prohlásil Tejc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám