Hlavní obsah

Přichází další chladný a deštivý týden

Novinky, Luděk Fiala

Velká oblačnost s četnými přeháňkami a denní teploty mezi třemi až sedmi stupni - tak bude vypadat počasí po většinu nadcházejícího týdne. Kdo už se těší na jarní procházky probouzející se přírodou, bude muset své plány ještě na nějakou dobu odložit. Nynější počasí ale podle Dagmar Honsové z Meteopressu první polovině března zcela odpovídá.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

"V průběhu noci přecházela studená fronta, po jejím přechodu k nám bude pronikat vlhký oceánský vzduch," řekla Novinkám Honsová na dotaz, jak bude vypadat nadcházející týden. Ráz počasí podle ní bude svou proměnlivou oblačností připomínat spíš duben a jeho aprílové počasí, panovat ovšem budou o něco nižší teploty.

Zatímco minulý týden už ranní teploty neklesaly pod bod mrazu, pondělní ráno přineslo do horských oblastí čtyřstupňový mráz. V Krkonoších napadlo 10 cm nového sněhu. Mrznout by mělo na horách po celý týden.

V úterý ráno bude hrozit náledí

"V pondělí vystoupí teploty na tři až sedm stupňů, na horách na minus jeden stupeň. Bude proměnlivá oblačnost a srážky budou od středních poloh srážky sněhové," přiblížila Honsová s tím, že stejně jako celý zbytek týdne bude vát čerstvý vítr, který v nárazech dosáhne rychlosti přes 70 km/h.

V úterý ráno teploty klesnou na dva až minus dva stupně, takže bude hrozit náledí. V horských oblastech zaznamenají šest stupňů pod nulou. Odpoledne se rtuť teploměru vyšplhá opět na tři až sedm. "Ale například pro Karlovarský kraj nebo Českomoravskou vrchovinu budou platit jen ty tři stupně," upozornila Honsová. Obloha bude opět oblačná až zatažená s četnými přeháňkami.

Ve středu přes den teploty ještě klesnou na dva až šest, na horách začne intenzivněji sněžit, mohlo by připadnout až 15 cm čerstvého sněhu. 

Závěr týdne bude větrný

Největrnějšími dny tohoto týdne budou čtvrtek a pátek, kdy by měl vítr dosáhnout v nárazech až 90 km/h, a to i v nížinách. Zůstane převážně oblačno, opět se budou vyskytovat občasné přeháňky. Ranní teploty klesnou na řidičům nebezpečné dva až minus dva stupně, přes den se oteplí na tři až sedm.

"Bohužel, žádná výrazná změna se nečeká ani na víkend," konstatovala Honsová.

Hladiny řek klesají

Ochlazení s sebou přináší také klesající riziko povodní. Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, který byl v minulém týdnu vyhlášen na řadě míst ČR, už platí jen v Lanžhotě na Břeclavsku na řece Moravě, kde se hladina do rána nepatrně zvýšila.

Všechny ostatní měřící stanice podniku Povodí Moravy ale podle ČTK  hlásí poklesy průtoků. Situace se zklidňuje i ve Strážnici a v Hodoníně, kde bylo ohrožení zrušeno v neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám