Hlavní obsah

Při Zemanově inauguraci nastoupí 240 vojáků, pozvaných je přes 600 hostů

– Praha

Vojenské přehlídky u příležitosti uvedení Miloše Zemana do úřadu se v pátek zúčastní 240 vojáků a členů Hradní stráže. Do Prahy kvůli slavnosti přijedou například příslušníci čtvrté brigády rychlého nasazení z Tábora nebo 102. průzkumného praporu z Prostějova.

Článek

Účastníci přehlídky ponesou celkem 48 historických a bojových praporů. Ve čtvrtek to řekla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Nový prezident Zeman složí slib hlavy státu ve Vladislavském sále Pražského hradu zhruba ve čtvrt na jedenáct hodin dopoledne. Asi o půl hodiny později začne vojenská přehlídka na třetím hradním nádvoří.

"Budou zde zastoupeni příslušníci čestné jednotky posádkového velitelství Praha, Hradní stráže," uvedla Růžičková. Dalšími jednotkami, které do Prahy vyšlou své vojáky, budou 13. dělostřelecká brigáda z Jinců a 25. protiletadlová raketová brigáda ze Strakonic.

Armáda zajistí také vypálení slavnostní salvy z Lobkovické zahrady na Petříně, který stojí na dohled od Hradu. Čtyři speciálně upravené kanóny vypálí 21 dělových salv. Děla nestřílejí dělostřelecké náboje. Odpalují jen speciální patrony, které napodobují zvukový efekt při ostré střelbě.

Slavnostní salvy provázely také obě inaugurace Zemanova předchůdce Václava Klause. Speciální děla pálila nad Prahou i při pohřbu prvního polistopadového prezidenta Václava Havla v prosinci 2011. Podle armády jsou výstřely slyšet až pět kilometrů daleko.

Na páteční inauguraci nového prezidenta Zemana je pozváno 626 hostů. Kromě poslanců a senátorů jsou to i odcházející prezident Václav Klaus s manželkou Livií, Dagmar Havlová, pozvánku obdrželi například velvyslanci, ale i zástupci církví. Chybět nebudou ani členové vlády.

Klausův mandát vyprší ve čtvrtek o půlnoci. Zeman je jeho letitým politickým rivalem. Končící prezident ho však podpořil ve finále prezidentské kampaně.

Reklama

Související články

Klaus se nakonec Zemanovy inaugurace zúčastní

Prezident Václav Klaus se 8. března zúčastní dopolední části inaugurace svého nástupce Miloše Zemana. Klaus před časem avizoval, že den po skončení svého...

Výběr článků

Načítám