Hlavní obsah

Při jízdě v protisměru dál umírají lidé, varovných značek u nájezdů stojí sotva polovina

Právo, Jiří Novotný

Jízda v protisměru patří mezi nejnebezpečnější dopravní přestupky. Policie ročně v Česku zaznamenává přes 300 takových případů, které mají často tragické následky.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Značka "Stop, protisměr" stojí zatím u necelé poloviny nájezdů na dálnice.

Článek

Instalace dalších nových dopravních značek „Stop, protisměr”, které mají být proti těmto případům účinnou prevencí, však už od července nepokračuje. Naopak, zprávy o dalších takových jízdách jsou takřka na denním pořádku.

Došlo k tomu i v neděli pozdě večer na dálnici D7, kde takový řidič způsobil hromadnou nehodu a sám při ní zahynul. „Informace o tom, že na D7 ve směru na Slaný jede auto v protisměru, přišla na tísňovou linku. Minutu poté došlo na 12. kilometru k dopravní ne­hodě šesti vozidel. Řidič, který jel v protisměru, na místě zemřel,“ sdělila policejní mluvčí Michaela Richterová.

Neměly by chybět na žádném nájezdu

Řidič dodávky, s níž se auto v protisměru srazilo, utrpěl těžké zranění a vrtulník ho dopravil do nemocnice. Posádky dalších čtyř vozidel, která nestačila dobrzdit, naštěstí přežily bez zranění. Dálnice však musela být na tři hodiny uzavřena a provoz se podařilo obnovit až po půlnoci.

Další auto v protisměru: Senior se řítil po D8

Krimi

Další případ se stal hned v noci na včerejšek, tentokrát na dálnici D8 mezi Prahou a Roudnicí. Dvaasedmdesátiletý senior na ni vjel v protisměru zřejmě na devátém kilometru a policii se ho podařilo zastavit až na pětatřicátém kilometru u Doksan. Jeden vůz kvůli němu havaroval, ale k žádnému zranění tentokrát nedošlo. Senior ovšem bude zřejmě čelit obvinění z obecného ohrožení.

Nepozornost i chybějící značky

Důvody, proč k takovým případům dochází, jsou únava a nepozornost řidiče, jízda pod vlivem alkoholu či drog, ale také málo výrazné dopravní značení. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto na pokyn ministerstva dopravy (MD) začalo na nejrizikovějších dálničních nájezdech letos v březnu instalovat nové doplňkové značky „Stop, protisměr” a upravovat i vodorovné značení.

Značky neznačky. V protisměru se na dálnicích jezdí dál

Krimi

„Pokud by tato značka měla zachránit jen jeden lidský život, udělali jsme toho hodně. A dál budeme pokračovat,“ ujišťoval letos v červnu ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Jak tehdy prohlásil, postupně by mělo být na dálničních nájezdech v celé ČR rozmístěno 150 těchto značek.

Řidiči ujížděli z ucpané dálnice D1 v protisměru

Krimi

Na dotaz Práva, jak tedy vypadá situace nyní, odpověděla včera mluvčí MD Lenka Rezková: „Na 66 vybraných nájezdech je celkem 68 značek ´Stop, protisměr´. Jejich instalaci dokončilo ŘSD v červenci a další značky už letos nepřibydou.“

Ideální by přitom bylo, kdyby tato značka nechyběla na žádném rizikovém místě. S tím souhlasí i mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Jak Právu řekl, cílem je skutečně osadit všechny nájezdy. Začátkem jara by proto ŘSD chtělo instalaci značek obnovit.

„Opilým řidičům či narkomanům značka ´Stop, protisměr´ v nesprávném nájezdu na dálnici zřejmě nezabrání. Jsou ale mnozí řidiči, kteří se chovají jen zmateně, a těm v orientaci pomůže,“ říká vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Pokud motorista omylem vjede na dálnici do protisměru, měl by zastavit na krajnici, zapnout varovné blinkry, v reflexní vestě odejít z vozu za svodidla a zavolat policii.

Senior ujížděl po D4 v protisměru 14 km, policie zveřejnila video

Krimi

„Nejdůležitější je, aby se řidič nesnažil na dálnici auto otočit. Nejen že se to nesmí, ale je to především mimořádně riziková akce, která vzhledem k rychlosti projíždějících vozidel může mít fatální následky,“ upozorňuje Neřold.

Postih má přitvrdit

Na dálnici je za jízdu v protisměru i za otáčení a couvání pokuta ve správním řízení 5000 až 10 000 korun a sedm trestných bodů. V novém bodovém systému, který chystá ministerstvo dopravy, se má sice počet bodů snížit na šest, ale postih má stoupnout na 7000 až 25 000 korun.

Ministerstvo dopravy však stále ještě vypořádává připomínky z meziresortního řízení a do vlády návrh nových bodů předloží až koncem března. K tvrdším postihům i za tento nebezpečný přestupek tedy zřejmě dojde až v roce 2021.

Reklama

Výběr článků

Načítám