Hlavní obsah

Prezidentův mluvčí Hájek získal titul Němá barikáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Porota složená převážně z novinářů a odborníků PR udělila ceny pro nejlepší a nejhorší mluvčí roku. Titul Němá barikáda pro nejméně oblíbeného "informátora médií" získal mluvčí prezidenta Václava Klause Petr Hájek. Ocenění v podobě dlažební kostky si stejně jako jeho předchůdci nepřevzal. Jako nejlepší mluvčí byl novináři zvolen mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Článek

Petr Hájek svůj post ke konci měsíce opouští. Nahradí jej mediální poradce premiéra Mirka Topolánka Radim Ochvat. Jak uvedli zástupci pořadatelů, zhruba 180 novinářů rozdělilo své hlasy na šest hlavních kandidátů, přičemž vítězství Hájka bylo velmi těsné, o jediný hlas.

Loni cenu v podobě dlažební kostky získal bývalý mluvčí vlády premiéra Mirka Topolánka a současný ředitel tiskového odboru vlády Marek Schmarcz. Ani ten si pro svou dlažební kostku nepřišel.

Nejlepší je mluvčí dopravy

Absolutním vítězem ankety Mluvčí roku pořádané Českým klubem mluvčích, Komorou PR a Institutem Svazu průmyslu ČR se ve čtvrtekl stal mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Do síně slávy vstoupil bývalý ředitel komunikace, obchodní ředitel a ředitel vnějších vztahů České televize a bývalý mluvčí České národní banky Martin Švehla, který v současné době pracuje pro Citibank. Výsledky ankety vyhlásili pořadatelé v Obecním domě v Praze.

Jak řekl Hanzelka přítomným, ocenění vnímá jako cenu kolektivní pro interní pracovníky ministerstva i externí firmy, které pro úřad pracují. Připomněl, že v tomto roce je to již třetí cena pro úřad, získal totiž ocenění agentury Westminster za nejlepší komunikující ministerstvo a také cenu Ropák.

Hanzelka podotkl, že je pro něj také velká deviza to, že dříve v médiích sám pracoval a ví, jak asi novináři přemýšlí. Druhou devizou je, že na ministerstvu pracuje již čtyři roky a tudíž problematiku úřadu podle svých slov relativně zná.

Podpora prezidenta byla Mistrovským kusem

Poprvé se letos udělovala cena Mistrovský kus. Tím odborná porota vyhlásila mediální podporu prezidenta Václava Klause ze strany mluvčích.

Smyslem ankety je podle pořadatelů soutěže ocenit mluvčího, který v minulém roce podle názoru hodnotitelů nejvíce přispěl k popularizaci profese a etických principů, jimiž se mluvčí při výkonu své práce řídí.

Hanzelka kromě hlavní kategorie zvítězil na základě hlasů novinářů i veřejnosti mezi mluvčími státní správy. V kategorii mluvčích veřejného sektoru a nestátních a neziskových organizací dostal nejvíce hlasů mluvčí Středočeského krajského úřadu Martin Kupka, v kategorii mluvčích komerčních a ostatních organizací byl první mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

V hlasování pouze novinářů dostal nejvíce hlasů mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt, od veřejnosti podle regionů pak mluvčí Prahy 6 Martin Šálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám