Hlavní obsah

Prezidentům zemí Visegrádu se nelíbí víza do USA

LÁNY

Setkání hlav států zemí visegrádské čtyřky (V4) je u konce. Český hostitel, kterým byl prezident Václav Klaus, si schůzku hlav ČR, Slovenska, Polska a Maďarska v sobotu dopoledne pochvaloval. Všechny země mají zájem o rychle zavedení schengenského systému ochrany hranic a na zrušení víz do USA.

Článek

Klaus zdůraznil, že poprvé se prezidenti setkali společně na dvoudenní akci, což podle něj dokumentuje, že visegrádské spolupráci dávají "značnou váhu". Klaus řekl, že se debata vedla o evropských problémech, aktuální témata světové politiky jako Írán nebo Blízký východ nebyla na programu jednání.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič a polský prezident Lech Kaczyński se zmínili o společném postoji zemí V4 k schengenskému systému EU, jenž by měl zajistit volný pohyb osob pro občany nových členských zemí EU. Brusel dal nedávno najevo, že počítá s odkladem zavedení schengenských pravidel nejméně o rok. Prezident V4 chtějí zavést schengenský systém co nejdříve.

Maďarský prezident László Sólyom uvedl, že by "země V4 měly vystupovat v Evropě společně a sebevědomě". Podle něj existuje shodný zájem zemí V4 na zrušení víz do USA. Americká administrativa přitom připustila, že by ze zrušení vízové povinnosti mohli těžit jenom Poláci.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus si pochvaloval schůzku zemí Visegrádu

Na zámku v Lánech na Rakovnicku se v pátek sešli prezidenti zemí takzvané visegrádské čtyřky (V4), tedy České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Během...

Výběr článků

Načítám