Hlavní obsah

Prezidentovi důvěřuje 57 procent lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentu Miloši Zemanovi důvěřuje podle šetření společnosti STEM 57 procent obyvatel České republiky. Výrazně nižší je mezi lidmi důvěra v další politické instituce. Ministrům důvěřuje 38 procent, Sněmovně 35 a Senátu 32 procent lidí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj důvěry v prezidenta ČR.

Článek

Důvěra v prezidenta se meziročně o jeden procentní bod zvýšila a ve druhém volebním období Miloše Zemana – tedy od loňského jara – se zatím udržuje nad hranicí 50 procent.

„Prezidentu republiky častěji důvěřují lidé s nižším vzděláním a starší 60 let. Naopak mezi mladými lidmi převažuje nedůvěra,“ konstatoval STEM.

Z hlediska stranických preferencí prezidentovi důvěřují zejména stoupenci KSČM a SPD, rovněž více než tři čtvrtiny příznivců hnutí ANO a tři ze čtyř potenciálních voličů ČSSD. U stoupenců ostatních stran je důvěra v hlavu státu výrazně nižší a pohybuje se od 43 procent u příznivců KDU-ČSL po čtvrtinovou podporu u voličů ODS.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Důvěra ve členy vlády a zákonodárce je dlouhodobě nízká a je provázena výkyvy nálad veřejnosti. Ve srovnání s předchozím rokem se čísla výrazněji nezměnila.

„Poslanecká sněmovna i vláda se po předčasných volbách v říjnu 2013 těšily důvěře téměř poloviny veřejnosti. Relativně vysoká míra důvěryhodnosti však již na jaře roku 2015 oslabila, podobně jako se tomu stalo i u předchozích Sněmoven a vlád v průběhu jejich funkčního období,“ popsala agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám