Hlavní obsah

Prezident Zeman stáhl kasační stížnost, bude muset znovu rozhodnout o profesorech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman vzal zpět kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) proti rozsudku pražského městského soudu, podle kterého má znovu rozhodnout o profesuře Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta. Původně je odmítl jmenovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Stažení stížnosti má za následek to, že NSS se už dřívějším verdiktem nebude zabývat. Řízení ve čtvrtek zastavil.

V platnosti tak zůstává rozsudek Městského soudu v Praze, který v dubnu rozhodl, že Zeman musí znovu rozhodnout o jmenování uměleckého historika Fajta a fyzika Ošťádala profesory. Prezident je jmenovat odmítl navzdory tomu, že to navrhly vysoké školy. Podle soudu prezidentovi ani žádnému jinému orgánu výkonné moci nepřísluší posuzovat, kdo splňuje a nesplňuje podmínky pro jmenování profesorem. To je záležitost vysokých škol, do jejichž autonomie by prezident nepřípustně zasáhl.

Prezident se následně obrátil na NSS s kasační stížností, u které požádal o odkladný účinek. Soud mu ale nevyhověl, prezidentovi právníci tak stížnost stáhli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Fajt

Soud vyvedl Zemana z omylu

Zeman při zdůvodnění nejmenování v případě Fajta poukázal na jeho údajnou žádost, aby mu banka prostřednictvím sponzorského daru poskytla doplatek k platu ředitele Národní galerie. U Ošťádala kritizoval kontakty s komunistickou Státní bezpečností.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fyzik Ivan Ošťádal na archivním snímku

U soudu Zeman tvrdil, že jako prezidenta ho žádný jiný státní orgán nemůže volat k odpovědnosti. Soud však tento výklad ústavy vyvrátil. Zdůraznil, že prezident je při výkonu pravomocí vždy vázán ústavními i ostatními zákony a jeho postup lze přezkoumat právě z hlediska zákonnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám