Hlavní obsah

Prezident si pozval Bublana na Hrad kvůli Kubiceho kauzám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus si na středu ráno pozval na Hrad ministra vnitra Františka Bublana. Chce zprávu o průběhu vyšetřování kauz, kde je podezření z propojení organizovaného zločinu se špičkami policie a státní správy.

Článek

O možném propojení informoval před volbami poslance branněbezpečnostního výboru Sněmovny ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice.

V souvislosti s Kubiceho zprávou bylo na tohoto elitního detektiva podáno již osm trestních oznámení. [celá zpráva] Již dříve uvedla nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, že prověří, jestli Kubice zveřejněním zprávy ve sněmovním výboru nespáchal trestný čin. [celá zpráva]

Současně ale nařídila, aby se znovu otevřely některé případy, o kterých se Kubiceho zpráva zmiňuje. [celá zpráva] Jedním z takových případů je například údajná sebevražda zástupce ředitele pražské policie Zdeňka Janíčka. Podle Kubiceho byl zavražděn. [celá zpráva]

Trestní oznámení na Kubiceho podal i premiér Jiří Paroubek (ČSSD), který v jeho zprávě pro poslance spatřuje součást předvolební kampaně ODS.

Prezident Klaus zpočátku na Kubiceho zprávu reagoval prohlášením, že se nehodlá do tak závažného případu ve vypjatém předvolebním období vměšovat. "Bezprostředně po volbách si ale vyžádá vyjádření předsedy vlády a ministra vnitra, případně dalších relevantních osob," uvedl tehdy Klausův mluvčí Petr Hájek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám