Hlavní obsah

Prezident si na zítřek pozval dva šéfy stran na Hrad, přijde jen Paroubek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus si pozval na Hrad předsedy dvou největších politických stran Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka. Chce s nimi projednat řešení současné politické situace. Topolánek avizoval, že na Hrad zamíří až ve čtvrtek, neboť ve středu bude na veletrhu v Brně. Na Hrad tak ve středu v deset hodin dopoledne přijde jen Paroubek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Vyzývám politické strany i vládu k maximální zodpovědnosti a k úsilí přispět k řešení hlavních problémů dneška, především rozpočtových a ekonomických," uvedl Klaus s tím, že je zneklidněn posledním vývojem situace.

S předsedou ČSSD se Klaus setká ve středu v 10 hodin. Topolánek v textové zprávě sdělil, že ve středu na Hrad dorazit nemůže. "Z důvodu návštěvy veletrhu v Brně jsme se dohodli na čtvrtku," uvedl. Mluvčí ODS Martin Kupka upřesnil, že schůzka obou politiků se plánuje na čtvrtek 11 hodin. Hrad podrobnosti zatím neupřesnil.

Podle Klause může za situaci především Ústavní soud

Během dne se prezident k situaci nechtěl vyjadřovat. Byl na návštěvě Slovinska, řekl ale, že za nastalou situaci může nejvíce Ústavní soud svým rozhodnutím.

Poslanci měli ještě na konci minulého týdne v plánu se na úterní schůzi Sněmovny rozpustit. V úterý ale bylo všechno jinak, ČSSD ráno vystoupila s tím, že návrh nepodpoří, protože hrozí, že Ústavní soud zákon opět vrátí. Zákonodárci tak nakonec o normu, kvůli níž tři týdny panikařili, ani nepotřebovali a volby budou pravděpodobně až v řádném termínu v červnu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám