Hlavní obsah

Prezident řeší věci, které nepatří do jeho kompetencí, kritizuje Kalousek vánoční projev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pochvalu i ostrou kritiku si od politiků vysloužil prezident Miloš Zeman za svůj vánoční projev. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je spokojený s tím, že hlava státu ocenila dobré hospodářské výsledky Česka a práci jeho kabinetu. V případě migrační krize prezident podle ministerského předsedy nepřekvapil. Projev ovšem zkritizoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, podle něj si Zeman spletl žánry a mluví o věcech, které nepatří do jeho kompetencí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

"Vítám, že se první část prezidentova projevu nesla v pozitivním duchu a že ocenil dobré výsledky země a vlády: rychlý hospodářský růst, pokles nezaměstnanosti a zvyšující se platy," uvedl Sobotka v tiskové zprávě. "Pokud jde o uprchlickou krizi, prezident ničím nepřekvapil. Zůstal u svých předsudků a svého obvyklého zjednodušování," poznamenal premiér.

Velmi kritický byl k Zemanovi šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něho se lidé z projevu nedozvěděli nic o tom, co prezident dělá a o co usiluje. "Mluvil o problematice, která patří výlučně do kompetence vlády nebo Sněmovny, ale nepatří do kompetence prezidenta... Projev by mohl pronést lídr libovolné politické strany, popřípadě předseda vlády," řekl Kalousek. Dodal, že je možná dobře, že lidé neslyšeli, co Zeman doopravdy dělá.

Prezidentovo vánoční poselství se líbilo šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. „Těší mě, že podporuje kroky české vlády, pozitivně vnímá hospodářský růst, zlepšení životní úrovně, nízkou úroveň nezaměstnanosti i naši proinvestiční politiku. Přirovnání ke svěrací kazajce nasazené předchozími vládami je trefné," uvedl Babiš. S prezidentem podle svých slov souhlasí i v pohledu uprchlickou krizí. „Snad jen jeho skandinávská vize mi úplně nesedí, hnutí ANO daně zvyšovat nechce," uzavřel.

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil prezidentům projev za odraz jeho všeobecně známých názorů. "Můžeme s nimi více či méně souhlasit. Rozhodně však prezidentovi nelze upřít kontinuitu a tvrdošíjnost při jejich prosazování," uvedl předseda KSČM. Filipa ale zarazila Zemanova pochvala vlády, myslí si, že by si větší prezidentovu kritiku zasloužilo "hanebné nezvýšení" důchodů v příštím roce.

Místopředseda ODS Martin Kupka zhodnotil projev tak, že ničím nepřekvapil. Potvrdil, že Zeman "je prezidentem levicovým a přes občasné škádlení prezidentem současné socialistické vlády". Jeho vánoční projev označil místy za předvolební. "Zahrál na všechny struny, na které zahrát mohl," uvedl Kupka.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že neměl možnost se na vánoční prezidentovo poselství dívat.

Zeman v projevu vyzdvihl ekonomický růst Česka, zvýšení platů a nízkou míru nezaměstnanosti. Pochválil za to i současnou vládu, která podle prezidenta vymanila hospodářství ze svěrací kazajky škrtících opatření minulých pravicových kabinetů. Blbá nálada skončila, řekl. V poselství ale taky opět kritizoval politiky, kteří zlehčují nynější migrační vlnu. Evropa podle prezidenta čelí organizované invazi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám