Hlavní obsah

Prezident pověřil Sobotku jednáním o vládě

Novinky, val
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek oficiálně pověřil předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku vyjednáváním o budoucí vládě. Novinářům to po jednání s prezidentem v Lánech oznámil sám Sobotka.

Bohuslav Sobotka po jednání s prezidentem ZemanemVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Sobotka se sešel se Zemanem ve čtvrtek odpoledne na zámku v Lánech. Jednali spolu zhruba hodinu a půl, Sobotka jej podle svých slov informoval o průběhu vyjednávání.

„Zásadní reakcí pana prezidenta bylo dnešní oficiální pověření k tomu, abych na základě výsledků voleb jednal s dalšími stranami,“ odpověděl na dotaz, jaká byla Zemanova reakce na dosavadní průběh jednání.

Se Zemanem podle Sobotky probírali „úzká místa, možné konflikty“. Bavili se také o programu. Sobotka uvedl, že by se rád více věnoval tématům, jako je podpora hospodářského růstu a zaměstnanosti. „To, co pokládám za naprosto klíčové, je nová hospodářská politika, která nastartuje hospodářský růst,“ řekl Sobotka.

Jako „úzká místa” se zatím jeví zejména otázka daní, na kterých se ČSSD, ANO a lidovci nemohou shodnout. Šéf ČSSD po jednání se Zemanem prohlásil, že jednání o úpravě daní neskončí do té doby, než se podaří stanovit priority ve výdajích státního rozpočtu. "Pokud jde o daňové otázky, ty nemohou být uzavřeny dříve, než budou uzavřeny otázky výdajových priorit státního rozpočtu v příštím období," uvedl Sobotka.

Sestavení vlády je reálné do konce roku

„S panem prezidentem jsme se dnes také dohodli na tom, že budeme pravidelně každý týden konzultovat další jednání, která se budou týkat sestavení nové vlády,“ dodal.

Podle něj zatím není na pořadu dne probírat personálie nové vlády, nejprve je třeba absolvovat ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. S prezidentem si prý ale potvrdili, že je reálné, aby Sobotka ještě letos předložil návrh na jmenování nové vlády.

„Existuje reálná varianta sestavení většinové koaliční vlády,“ podotkl Sobotka.

Lídři nepřekvapeni

Lídry stran čtvrteční rozhodnutí prezidenta nepřekvapilo. Už proto, že Sobotka při jejich posledním setkání v Lánech řekl, že jej Zeman na příštím jednání oficiálně pověří.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba se nechal v České televizi slyšet, že šlo jen o „zoficiálnění” současného stavu. „Pouze to potvrdilo to, co se prakticky už děje,” řekl. Těžko lze ale podle něj předjímat, jaký bude konečný výsledek jednání o vládě.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura uvedl, že by jeho hnutí uvítalo zejména co nerychlejší sestavení stabilní vlády. V ČT připomněl, že od začátku slibovali podporu takové vládě, která bude podporovat prvky přímé demokracie, což podle něj zatím ČSSD, lidovci a ANO, jejichž spolupráce se jeví jako nejpravděpodobnější, činí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám