Hlavní obsah

Prezident odmítl kritiku za nejmenování soudců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident republiky Václav Klaus ve středu ostře odmítl kritiku prezidenta Soudcovské unie Jaromíra Jirsy kvůli odmítnutí jmenovat mezi soudce 32 justičních čekatelů kvůli jejich nízkému věku. Jirsa označil Klausův krok za protiústavní. Klaus to ale odmítl s tím, že jeho role není jen procedurální a ceremoniální. "Vyhrožovat mi stížností k Ústavnímu soudu je zcela nemístné," dodal.

Foto: David Veselík

Zámek Lány

Článek

Podle Jirsy ústava nedává prezidentu republiky možnost odmítnout jmenování některého soudce, který splnil všechny zákonem stanovené předpoklady pro tuto funkci.

Podle Klause je ale jmenování soudců z hlediska prezidenta republiky rozhodovacím procesem a nikoli automatismem. "Prezident, který rozhoduje, nemůže být povinen jmenovat konkrétní osobu do konkrétní funkce. Všem je jistě také známo, že v minulosti prezident republiky například nejmenoval řádně navrženého kandidáta na prezidenta NKÚ, že nejmenoval vysokoškolského profesora, velvyslance a ostatně i řadu soudců," napsal Klaus Jirsovi v dopise, který prezidentská kancelář rozeslala médiím.

Ústava podle Klause říká, že "rozhodnutí prezidenta republiky...vyžaduje ke své platnosti spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády" a že vláda za toto jeho rozhodnutí odpovídá. "To je zcela výslovným potvrzením toho, že jde o rozhodovací proces," tvrdí Klaus.

Reforma je nutná

Jirsa by přesto, stejně jako někteří zastánci Klausova rozhodnutí, do budoucna zpřísnil podmínky výběru soudců. Na každé místo soudce by vypsal výběrové řízení. V současné době, kdy má mít česká justice přes 3000 soudců a téměř 200 jich chybí do tohoto počtu, v žádném případě není "přesoudcováno". Soudci zvláště na severu Čech a Moravy chybějí, podotkl v úterý Jirsa.

Justice ale podle Jirsy potřebuje reformu a do budoucna rozhodně musí skončit cesta bezmyšlenkového navyšování soudních míst. Místo toho by měly vznikat kolem soudců týmy soudních asistentů a justičních úředníků.

Zavalení soudů případy lze podle Jirsy zabránit zavedením smírčího řízení jako určitého síta či preventivního opatření i do civilních sporů. Polovina případů by se pak k soudu ani nedostala, míní Jirsa.

Prezidentovi Soudcovské unie vadí, že je justice "uzavřený systém, který do k sobě málokoho pouští". Tento trend je patrný 15 let od pádu komunismu, kdy i soudci středního věku tíhnou více k právnímu formalismu než k obecným principům spravedlnosti. Jirsa by uvítal zjednodušení soudních rozhodnutí, aby jim rozuměl i právní laik a nebyl to "elaborát pro kolegy".

Reklama

Související články

Justici mají posílit velmi mladí soudci

Ve středu hodlá ministr spravedlnosti představit vládě jména 55 kandidátů na funkce soudců. Převážná většina z nich ještě nedosáhla hranice 30 let, nejčastěji...

Výběr článků

Načítám