Hlavní obsah

Prezident Klaus: Privatizace byla mimořádně úspěšná

– PRAHA

Václav Klaus je prezidentem České republiky již devět měsíců. Deníku Právo nyní poskytl exkluzivní rozhovor, ve kterém mimo jiné trvá na tom, že privatizace byla mimořádně úspěšná. Rovněž říká, že ho role hlavy státu nezměnila a že je stále tím stejným Václavem Klausem, kterým byl před úspěšným tažením na Pražský hrad.

Foto: Horrorwatch Karviná

Z natáčení filmu

Článek

Redaktor Alexandr Kramer s prezidentem hovořil i o jeho nedávné schůzce s novým předsedou KDU-ČSL, návštěvě Spojených států a o rostoucí popularitě, které se hlava státu těší.

Prezident ve svém nedávném projevu ve Sněmovně, ve kterém podrobil vládu kritice za reformu veřejných financí, označil za jeden z hlavních problémů naší společnosti klesající důvěru lidí v politické instituce. Klaus na dotaz, zda nepovažuje toto vyjádření za totožné s dnes již legendárním prohlášením jeho předchůdce Václava Havla o blbé náladě, které kdysi kritizoval, odpověděl, že se jedná o dvě odlišné věci. Osobně příčinu vidí v tom, že se ukazuje, že politická scéna není schopna přijít s radikálními koncepčními řešeními. "Že nemá odvahu, že neprovádí skutečně výrazné kroky, že se spíše veze," řekl Klaus.

EXLUZIVNÍ ROZHOVOR redaktora Alexandra Kramra s prezidentem republiky Václavem Klausem vychází 29. listopadu v deníku Právo .

Podíl viny přiřkl i novinářům. "Musím říct, že se vztekám, když vidím, že například v dnešním (tj. středečním - pozn.) vydání vašeho deníku je jedním z hlavních politických témat debata o tom, jestli poslanecký bufet má či nemá být přístupný pro novináře. To mě přímo bolí, protože to považuji za degradaci politiky, přispívající k vytváření té hrozivé nedůvěry občanů.

"Zásadní hrubost vnesla do politiky sociální demokracie"

Podle prezidentova názoru rozhodně tato nedůvěra nezačala v první polovině devadesátých let, kdy jak se dotazoval redaktor Kramer "politické instituce v naší zemi umožnily divokou privatizaci, beztrestné vytunelování stovek podniků." Klaus si myslí, že se jedná o neuvěřitelná fráze, které "naší zemi poškozují a ničí. . . . Tady u novinářů vašeho typu málem převládl dojem, že privatizace zničila kvetoucí komunistické hospodářství," odpověděl prezident. Považuje to za podvod, který byl spáchán na občanech této země. "Ta privatizace byla mimořádně úspěšným a základním krokem pro to, aby Česká republika byla tam, kde naštěstí je," dodal prezident.

:. ANKETA
Souhlasíte s prezidentem Václavem Klausem, že privatizace byla mimořádně úspěšná? Hlasujte v anketě na konci článku.

Klaus je přesvědčen, že tóninu hrubosti vnesla do politických poměrů "už v dobách své opozice sociální demokracie, zejména Miloš Zeman. Nemluvě o sládkovcích." Zásadní zhrubnutí však podle jeho mínění není rozhodně dílem ODS. Prezident ve svém slovníku výroky jako banda loupežníků či paranoidní autista, kterými představitelé ODS Vlastimil Tlustý respektive Martin Říman na nedávném kongresu strany častovali vládu a premiéra Vladimíra Špidlu, nemá. "Naopak, patřím mezi ty, kteří by její používání ve veřejné diskusi velmi brzdili," uvedl Klaus.

Anketa

Souhlasíte s prezidentem Václavem Klausem, že privatizace byla mimořádně úspěšná?
Ano
27,3 %
Ne
72,7 %
Celkem hlasovalo 2689 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám