Hlavní obsah

Prezident Klaus přijede na sjezd ČSSD

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus podle informací Práva příští víkend navštíví sjezd sociálních demokratů v Praze. Bude to vůbec poprvé, kdy hlava státu osobně zavítá na nejvyšší jednání této strany. Například na sjezdu ČSSD v roce 2007 vystoupil za Hrad kancléř Jiří Weigl. Sjezd strany bude volební, jediným kandidátem na předsedu je Jiří Paroubek.

Foto: Reuters

Prezident Václav Klaus

Článek

"Předpokládáme, že Václav Klaus na sjezdu před delegáty vystoupí. Se zájmem si jeho názory vyslechneme," uvedl v pátek Paroubek. 

„Beru to jako výraz respektu Václava Klause k pozici ČSSD na české politické scéně,“ reagoval v pátek místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka. Doplnil, že jeho strana zve hlavu státu na každý sjezd, bylo tomu tak i v době, kdy byl prezidentem Václav Havel.

Na posledním sjezdu ČSSD, který se konal v roce 2007 v Brně, delegáti vyzvali poslance a senátory, aby nevolili Klause prezidentem. Paroubek tam na adresu hlavy státu nešetřil ostrými slovy. Požádal delegáty, aby Klausovi nedali svůj hlas při prezidentské volbě v roce 2008.

Klaus je ideologický dogmatik
Jiří Paroubek na sjezdu ČSSD v roce 2007

„Klaus stále útočí na legitimnost levice, zatímco my vnímáme pravici jako součást politiky. Klaus je ideologický dogmatik,“ řekl Paroubek. Strana v následné volbě podporovala protikandidáta Jana Švejnara.

Klaus jezdil pravidelně jen na kongresy ODS

Klaus byl dosud pravidelným hostem pouze na kongresech ODS - naposledy v prosinci, kdy se do své někdejší strany ostře pustil a vzdal se funkce čestného předsedy. Řadu svým příznivců tím zklamal.

V roce 2003, kdy se konal první kongres ODS už s novým šéfem Mirkem Topolánkem, poslal Klaus pouze pozdravný dopis, svou nepřítomnost omluvil tím, že nechce zasahovat do vnitrostranických záležitostí.

O rok později už dorazil osobně. „Nemám právo, ani ambice provádět jakékoliv hodnocení vaší činnosti, neboť zvnějšku mají toto právo zásadně a jen a jenom voliči, ale dívám-li se na výsledky letošních trojích voleb nebo na současné průzkumy veřejného mínění, vidím, že jste tuto změnu zvládli,“ prohlásil tehdy před delegáty a sklidil velký aplaus.

V podobném duchu se nesla jeho vystoupení na stranických akcích ODS i další roky - až do zmíněného loňského prosince.

Nedávno Klaus poslal zdravici na ustavující sněm Strany svobodných občanů, kterou vede prezidentův bývalý poradce a blízký spolupracovník Petr Mach. „Svůj názor jsem jasně vyslovil pozdravným dopisem, který jsem zaslal ustavujícímu sněmu této politické strany. Myslím, že další angažmá prezidenta republiky by překračovalo rozumný rámec,“ řekl k tomu Klaus tento týden.

Prezident v minulosti osobně přišel také na sjezd lidovců, a to v roce 2005. Nepřímo na něm podpořil Miroslava Kalouska, který se pak stal předsedou KDU-ČSL.

Sociální demokracie bude mít sjezd o víkendu 20. - 22. března. Bude to už druhá část sjezdu. Ta první proběhla už v polovině února. Delegáti na ní změnili způsob volby předsedy strany. Ta nynější bude nepřímá, předsedu budou volit delegáti sjezdu, nikoliv přímo členové. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám