Hlavní obsah

Prezident hovořil o své konkrétní situaci, hájí Hrad Zemanův výrok o vozíčku

Novinky, jov
Praha

Mluvčí Hradu Hana Burianová brání prezidenta Miloše Zemana proti nařčení organizace postižených. Těm vadí Zemanův výrok, že nový kabinet jmenuje až poté, co nebude upoután na invalidní vozík, neboť se jedná o důstojnou záležitost. Podle Burianové se Zeman tímto výrokem nechtěl nikoho dotknout, hovořil prý o své konkrétní situaci.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Prezident Miloš Zeman, v pozadí stojí jeho mluvčí Hana Burianová

Článek

Národní radě osob se zdravotním postižením vadí pondělní Zemanův výrok v Rádiu Impuls, kde označil akt jmenování nového kabinetu za „poněkud důstojnější záležitost”, kterou nemůže řešit „z invalidního vozíku”. Rada proto po Zemanovi žádá omluvu. [celá zpráva]

Mluvčí Hradu Burianová ovšem v úterý odpoledne označila reakci rady za nepřiměřenou a uvedla, že smysl Zemanova vyjádření je jasný. „Pan prezident hovořil v Impulsech Václava Moravce o své konkrétní situaci a v žádném případě tedy nebylo jeho úmyslem jakkoliv se dotknout důstojnosti zdravotně postižených, jak je mu podsouváno. Smysl vyjádření pana prezidenta je jasný, a proto považujeme prudkou reakci na jeho slova za nepřiměřenou," uvedla.

Rada podle svého vyjádření sice vnímá kontext, v němž věta zazněla, podle jejího předsedy Václava Krásy ale implikuje to, že člověk na invalidním vozíku má nižší důstojnost než člověk, který na invalidním vozíku není.

Podle posledních informací se stav prezidenta, který se zranil, když narazil kolenem do skříně, zlepšil. I tak ale zrušil veškeré zahraniční cesty až do konce roku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám