Hlavní obsah

Prezident chce rychle vládu, pozval si předsedy stran

PRAHA

Prezident Václav Klaus svolal na pátek 3. listopadu schůzku předsedů všech politických stran zastoupených ve Sněmovně. Chce s nimi diskutovat o dalším postupu při sestavování nové vlády. Zopakoval, že bude akceptovat pouze vládu založenou na dohodě stran, nikoliv na hlasu přeběhlíka. Prezident bude jednat i samostatně, na středu si k sobě pozval úřadujícího předsedu KDU-ČSL Jana Kasala a premiéra a předsedu ODS Mirka Topolánka.

Článek

Klaus upozornil, že i do případných předčasných voleb musí vést zemi vláda, která bude mít důvěru Sněmovny.

"Dnešní stav nemůže být prodlužován bez limitu," řekl ve svém projevu Klaus.

Prezidenta potěšilo, že strany zahájily nové kolo vzájemných konzultací. "Předpokládám, že přinesou výsledek," uvedl. Upozornil na to, že neposvětí vládu, která by kopírovala složení současné vlády Mirka Topolánka. "První pokus se nepodařil a bez významných modifikací nemůže být opakován," uvedl Klaus.

Prezident bude dál pokračovat v konzultacích s parlamentními stranami. Ve středu dopololedne přijede na Hrad úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek se setká s Klausem v 15 hodin.

Prezident dlouhodobě prosazuje takové řešení, které by buď zaručilo zemi stabilní vládu nebo ji přivedlo k předčasným volbám. O podobě nové vlády se ale zatím jen spekuluje. Tajemník prezidenta Ladislav Jakl v neděli uvedl, že Klaus v nejbližších dnech pověří ODS, aby ze svého středu vybrala někoho, "kdo vezme jednání o vládě do svých rukou."

ODS a lidovci se shodli na duhové koalici

Názory politických stran na východisko z patové situace se zatím liší. Předseda ČSSD Jiří Paroubek odmítá shodu středo pravicových stran a nabízí velkou koalici, tu ale ODS odmítá. Rozdíly panují i v názoru na předčasné volby. Zatímco by na ně ODS, KDU-ČSL a Strana zelených (SZ)  kývnuly, komunisté a sociální demokraté je považují spíše za krajní řešení.

Možným východiskem by mohla být varianta duhové koalice všech stran kromě komunistů navrhnutá lidovci. Na té se KDU-ČSL dnes ráno shodla s ODS. "Ten, kdo to blokuje, nejsou tyto dvě strany," řekl po schůzce úřadující předseda lidovců Jan Kasal. Proti takto složené vládě ale stojí SZ, která nechce být pro ODS a ČSSD "stafáží".

Topolánek se v pondělí a v úterý setkal se zástupci SZ, lidovců a komunistů. Všechny strany se shodly na podpoře novely ústavního zákona, který by umožnil samorozpuštění Sněmovny. "ODS hledá východisko ze současné politické situace a proto podpoří senátní návrh novely Ústavy ČR, který umožní zkrácení volebního období a dřívější volby, které by se měly konat v co nejkratším termínu," stojí v prohlášení poslaneckého klubu občanských demokratů.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus je v řešení patové situace optimistou

Podle prezidenta Václava Klause komunální a senátní volby zvýraznily výsledky z voleb do Sněmovny a podstatně pozměnily relativní sílu politických stran. Klaus...

Dohodněte se, vyzval prezident Klaus politiky

Prezident Václav Klaus při sobotním projevu na Pražském hradě vyzval politiky, aby jasně řekli, co při řešení politické situace chtějí a co nikoliv. Klaus...

Výběr článků

Načítám