Hlavní obsah

Převoz munice z Vrbětic do Květné bude tajný

• Aktualizováno
Právo, Zdeněk Seiner, Jiří Růžička

Kromě hrstky zasvěcených nikdo nebude do poslední chvíle vědět, kdy, jak a v jakém množství budou převáženy tisíce tun munice ze zničeného muničního areálu ve Vrběticích do Květné na Svitavsku. První munice z Vrbětic putovala v úterý dopoledne do vojenského újezdu Libavá na Olomoucku, kde bude odpálena.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zleva hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, starosta Květné Petr Škvařil a první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Článek

„My se nebudeme vyjadřovat k trasám, je to věc interního charakteru,“ odmítl jakékoliv podrobnosti po úterním jednání bezpečnostní rady Pardubického kraje první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

„Nebavili jsme se o jízdním řádu jednotlivých vozidel, protože to považujeme za informaci nadbytečnou vzhledem k možným rizikům na celé trase,“ řekl Právu také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Připustil, že nákladní auta, která budou tisíce tun munice převážet, pojedou i místy, kde riziko roste.

Foto: Policie ČR

vybuchlý sklad ve Vrběticích

„Ta trasa má 180 kilometrů, zmínil bych Svitavy, ale bezpečnostní zajištění musí být po celé  trase, ať už to bude munice státu, kterou bude při transportu zabezpečovat armáda, nebo munice soukromá, kterou bude při převozu hlídat Policie ČR,“ dodal hejtman. Vyloučil, že by se munice začala převážet koncem ledna, jak se původně předpokládalo.

Připraveno je 20 objektů

Někteří přítomní odborníci Právu mimo záznam řekli, že přesun munice by mohl trvat i rok a více. Harmonogram není znám a rozhodne velitel, který za transport ponese odpovědnost.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnici odvezli z Vrbětic první munici ke zneškodnění do vojenského prostoru Libavá na Olomoucku.

Armádní sklady v Květné, které byly přes rok zakonzervovány, jsou pro přijetí munice připraveny. „Máme zprovozněno dvacet objektů, ostraha vojenskou policií funguje. Máme připravenu hasičskou jednotku, která je zatím vojenská. V okamžiku, kdy bude navezena munice, nastoupí profesionální hasičská jednotka,“ ujistil v Pardubicích náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta.

Část munice bude zničena v Libavé

První konvoj z Vrbětic se v úterý přesunul pod dohledem vojenské policie do vojenského prostoru Libavá.

„Šlo o munici, která byla schopna převozu, ale je určena ke zničení,“ uvedla krajská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám