Hlavní obsah

Převaděči líčí uprchlíkům Evropu jako štědrý ráj, Zaorálek chce informační kampaň

Praha

V zemích, ze kterých míří nejvíc migrantů do Evropy, je potřeba zorganizovat informační kampaň. Uvedl to ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Praze po jednání s 22 českými velvyslanci ze zdrojových, tranzitních i cílových zemí současné migrační vlny. Hlavním cílem je zastavit růst počtu uprchlíků.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (vlevo) a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Článek

„Bylo nám sděleno, že v zemích, kde naši velvyslanci působí, se šíří zpráva, že Evropa je schopna a připravena na tři milióny migrantů. Takováto informace se tam šíří způsobem, který vlnu ještě povzbuzuje," poznamenal Zaorálek. Dodal, že Evropa potřebuje aktivní informační kampaň, která by účinně bránila tomu, aby vlna nerostla.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by ambasády měly realisticky informovat o poměrech, které jsou v Evropě.

„Setkáváme se s tím, že lidé, kteří obchodují s migrací, poskytují lidem v uprchlických táborech zkreslené informace o skutečných poměrech v Evropě. To znamená, že se nadsazuje sociální zabezpečení, řešení bydlení, řešení zaměstnání, vytvářejí se iluze, které potom jsou vystřídány deziluzí," řekl premiér. Kampaň by podle něj měla být celoevropská.

Klade se důraz na ochranu hranice EU

„Je potřeba také vrátit lidem z těchto zemí perspektivu, aby ji nehledali jinde," uvedl Sobotka.

Dvoudenní setkání zástupců státní správy s českými ambasadory označil za unikátní poradu. Informace z jednání využije Sobotka ve středu a ve čtvrtek na migračním summitu EU-Afrika na Maltě. „Není ale důvod, abychom měnili svůj přístup k této krizi. Od začátku klademe důraz na ochranu vnější hranice EU a na tom jsme se shodli i dnes," uvedl premiér.

Podle Zaorálka z debaty také vyplynulo, jak důležité je mluvit se sousedy i s partnery ze západního Balkánu. Připomněl tak schůzku ministrů zahraničí Visegrádské čtyřky (V4) a Balkánu, která se bude v pátek konat v Praze. Zaorálek řekl, že se bude snažit na pondělním zasedání ministrů v Bruselu zařadit na program jako klíčovou ochranu vnější hranice EU a politické řešení situace v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám