Hlavní obsah

Přesun 17letých migrantů nedává smysl, řekl Hamáček na žádost Řecka o přijetí 40 nezletilých

Řecko začátkem září vyzvalo všechny ministry vnitra EU, aby jejich země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve čtvrtek na Twitteru uvedl, že dopis, na který upozornil server Hlídací pes, není ničím novým, pouze snahou Řecka vyvolat debatu o přemístění migrantů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Podle serveru Řekové požádali Česko o přijetí 40 nezletilých, kteří potřebují akutní péči. Dopis řeckého ministra uvádí, že v jeho zemi je zhruba 2500 dětí bez doprovodu. „Nevidím smysl v tom přesouvat po EU 17leté bez nároku na azyl, když Atény na ochranu hranic a azylové řízení dostávají od EU miliardy eur. Jen ČR poskytla 270 expertů,“ napsal.

Ministra chtěl ve čtvrtek kvůli informacím z médií interpelovat Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09. Hamáček se však ve Sněmovně omluvil.

„Prosím o informaci, jak je s žádostí naloženo či jak s ní vláda hodlá naložit. Pokládal bych za ostudné a hanebné, kdyby bohatá a bezpečná země, jakou je ČR, odmítla přijmout 40 dětí a postarat se o ně,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám