Hlavní obsah

Přestaňte škudlit s drahými léky na covid, hospitalizace je dražší, vyzývá Smejkalova skupina

Novinky, jas

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES), kterou vede epidemiolog Petr Smejkal, doporučila zajistit maximální využití léků bamlanivimab a REGEN-CoV. Tyto léky, spadající do skupiny monoklonálních protilátek na covid, mohou pomoci lidem, kterým hrozí těžký průběh nemoci. Podání léků je bez ohledu na jejich vyšší cenu výhodnější než náklady na hospitalizace, připomněli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal

Článek

„Data ukazují, že tyto léky jsou u vhodně vybraných pacientů velmi pravděpodobně klinicky účinné, ale bohužel stále převažuje povědomí, že jsou dostupné jenom pro pár vyvolených. Pokud pacient splní indikační kritéria a preparát je k dispozici v nemocnici nebo u praktického lékaře, měl by mu být aplikován,” uvedl k doporučení Smejkal, podle něhož je možné léky podat i ambulantně.

Indikační kritéria jsou podle skupiny dvě. Jedním je brzké stadium onemocnění do sedmi dní od začátku příznaků, stav nevyžadující hospitalizaci nebo podávání kyslíku a alespoň jeden z rizikových faktorů, jako onkologické onemocnění, cukrovka 1. typu nebo BMI vyšší než 40 (případně 35 v kombinaci s dalšími rizikovými faktory).

„Právě pokročilejší stadium onemocnění je často důvodem, proč lék není tak často využíván,” uvedla skupina v prohlášení s tím, že včasné podání je zásadní.

KOMENTÁŘ: Regeneron je tu. Dopadne jako ivermektin? - Zdeněk Porybný

Komentáře

Na příliš přísná indikační kritéria, například ve srovnání se zahraničím, poukazují někteří odborníci.

„Monoklonální protilátky je potřeba podat včas – u pacientů, kteří mají riziko zhoršení, ale jsou ještě v klinicky dobrém stavu. V momentě, kdy se jejich stav zhorší, je už na tento typ léčby pozdě,” doplnil přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady František Duška.

Skupina rovněž odmítla, aby přípravky nebyly zvažovány k léčbě kvůli relativně vysoké ceně.

„I kdyby riziko hospitalizace bylo u skupiny s rizikovými faktory sníženo jen o polovinu, léčba by byla ekonomicky výhodná čistě z důvodu menších nákladů pro zdravotnictví,” připomněl další ze členů skupiny, Jan Kulveit z Oxfordské univerzity.

Jedna dávka bamlanivimabu vyjde zhruba na 25 000 korun, v případě REGEN-CoV je to 50 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám